x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale O schioară a fost prinsă de avalanșă, acoperită de zăpadă și tărâtă până la poalele muntelui

O schioară a fost prinsă de avalanșă, acoperită de zăpadă și tărâtă până la poalele muntelui

de Redacția Jurnalul    |    21 Apr 2024   •   15:00
O schioară a fost prinsă de avalanșă, acoperită de zăpadă și tărâtă până la poalele muntelui

O femeie care schia, sâmbătă, a fost prinsă în avalanșă, acoperită de zăpadă și tărâtă până la poalele muntelui în "Y"-ul din Vârful Gărgălău din Munții Rodnei. „Doar norocul a făcut că această să poată ieși teafără de sub zăpadă”, anunță Salvamont Maramureș.

„În "Y"-ul din Vârful Gărgălău, Munții Rodnei, Maramureș, mai mulți pasionați de schi de tură au trăit probabil aventură vieții lor, aventură care se putea încheia tragic dar din fericire s-a terminat cu bine pentru ei până la urmă. În filmări se observă un schior care coboară și imediat după el cum pleacă o avalanșă. La un moment dat acel schior - de fapt o schioare -, fiindcă am înțeles că a fost vorba de o persoană de sex feminin, a fost prinsă în avalanșă, acoperită de zăpadă și tărâță până la poalele muntelui. Doar norocul a făcut că această să poată ieși teafără de sub zăpadă”, transmite Salvamont Maramureș, care publică imagini filmate sâmbătă de un turist.

Salvatorii montani avertizează că stratul de zăpadă nou depus nu are priză cu stratul mai vechi și poate pleca foarte ușor.

„Temperaturile pozitive din ultima perioada au dus la apariția mai multor avalanșe. Practicarea schiului de tură în astfel de condiții în zonele expuse fără o informare în prealabil poate duce la situații tragice. Salvamont Maramureș recomandă prudență maximă în alegerea rutelor la altitudini de peste 1600 m și mai ales informare înaintea parcurgerii unor trasee atât pe schiuri de tură, acolo unde zăpadă mai persistă cât și pedestru. Pentru orice problema apărută pe munte nu ezitați să sunați la 112 sau 0salvamont”, se arată la finalul informării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: schioară avalansa