x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale SUTE de copaci de pe marginea DN13 A, încărcaţi de zăpadă, au fost tăiaţi

SUTE de copaci de pe marginea DN13 A, încărcaţi de zăpadă, au fost tăiaţi

08 Ian 2019   •   12:23
SUTE de copaci de pe marginea DN13 A, încărcaţi de zăpadă, au fost tăiaţi

O amplă acţiune de tăiere a arborilor încărcaţi cu zăpadă şi gheaţă de la marginea DN 13 A, care face legătura între Odorheiu Secuiesc şi Praid, a fost demarată marţi de drumarii harghiteni, întrucât există riscul ca aceştia să se prăbuşească peste maşini, punând în pericol viaţa oamenilor. 
Potrivit şefului Secţiei de Drumuri Naţionale -Districtul Odorheiu Secuiesc, Laurenţiu Oniche, pe o porţiune de zece kilometri, de pe DN 13 A, între localităţile Lupeni şi Corund, pe vârful Calonda, au fost identificaţi 600 de arbori încărcaţi cu zăpadă şi gheaţă, care pot cădea oricând peste carosabil. 
"Au fost foarte multe precipitaţii în ultima perioadă şi s-a depus zăpadă şi gheaţă pe crengile copacilor şi este pericol să cadă peste maşini, punând în pericol viaţa oamenilor. (...) Am început acţiunea de tăiere a arborilor care pun în pericol viaţa oamenilor, acţiunea desfăşurându-se pe o lungime de zece kilometri, pe DN 13 A, între Lupeni şi Corund, pe vârful Calonda. Au fost identificaţi aproximativ 600 de arbori de pe marginea drumului, în cazul cărora există pericolul să cadă peste carosabil", a declarat pentru AGERPRES Laurenţiu Oniche. 
Potrivit sursei citate, se estimează că în cursul zilei de marţi vor fi tăiaţi aproximativ 200 de arbori şi acţiunea va continua şi zilele următoare. 
Intervenţia este dificilă, din cauza gerului, existând situaţii frecvente în care arborii se rup de la jumătate, înainte ca drumarii să reuşească să-i taie de la bază. 
Oniche a precizat că, la sfârşitul anului trecut, au avut loc, pe aceleaşi porţiuni de drum, acţiuni de tăiere a arborilor care reprezentau un pericol pentru trafic. 
"Au fost probleme la mijlocul lunii decembrie, întrucât au fost precipitaţii în forme succesive - ploaie, lapoviţă, chiciură, ninsoare - s-a depus gheaţă pe crengi şi a îngreunat foarte mult copacii. Drumarii au mai derulat acţiuni de tăiere a arborilor încărcaţi cu gheaţă şi zăpadă, între Crăciun şi Anul Nou, cu ajutorul voluntarilor de la primăriile Corund şi Lupeni şi cu sprijinul poliţiei", a spus Laurenţiu Oniche.
Până la degajarea carosabilului, după tăierea copacilor, este oprită temporar circulaţia, la faţa locului aflându-se şi echipaje de poliţie. 
"Acordăm sprijin şi considerăm că este o iniţiativă bună, pentru că e un pericol iminent constituit de crengile acestea încărcate de zăpadă şi s-a luat măsura îndepărtării pericolelor din zona părţii carosabile, acolo unde se impune acest lucru. Şi sunt zone în care chiar se impune, chiar eu trecând prin asemenea zone, unde, în faţa mea, a căzut un copac", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip. 
Acesta a punctat că, în ultima perioadă, au fost mai multe situaţii în care au căzut arbori peste carosabil, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: odorheiul secuiesc praid copaci zăpadă