x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Tineri pe munte „în colanți și cu glezna goală”. Găsiți aproape înghețați și îmbrățișați

Tineri pe munte „în colanți și cu glezna goală”. Găsiți aproape înghețați și îmbrățișați

de Redacția Jurnalul    |    16 Apr 2023   •   21:00
Tineri pe munte „în colanți și cu glezna goală”. Găsiți aproape înghețați și îmbrățișați
Sursa foto: facebook

Doi tineri s-au aventurat pe munte, de Paști, în „colanți și cu glezna goală”.

După 7 ore de urcare pe un traseu care duce la Vârful Toaca, ei au decis să sune la salvamontiștii din Neamț. Au fost găsiți aproape înghețați, ținându-se în brațe pentru a se încălzi.

„Aseară era puțin trecut de ora 19.00 și în Durau, ca și pe munte, era pustiu. Oamenii se pregăteau de sărbători, fiecare cu credințele și obiceiurile lor. Și a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispeceratului Salvamont, sunetul pe care după ani de zile de operațiuni începi să-l urăști în serile pe care vrei să le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult încă o provocare din acelea cărora le-am uitat și numărul și zilele și anii”, povesgtește şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef.

Aceștia erau epuizați, uzi și înghețați în zona Vârful Toaca. Informațiile primite de salvamontiști au fost destul de confuze: tineri au urcat din Durău și intenționau să coboare tot pe acolo, dar nu mai erau în stare, nu aveau cazare în Durău și își doreau să ajungă în noaptea de Înviere la Piatra Neamț.

„Cât privește echipamentul cu care vroiau să supraviețuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri, asta într-adevăr ne-a șocat”, a spus Raul Papalicef, care a mai precizat că tinerii erau „în colanți și cu glezna goală”.

„Au plecat din Durău pe la prânz, trecând prin fața bazei Salvamont fără să se informeze. De ce ar fi făcut-o când au consultat telefonul care îi ghidează și după care 1.000 de metri diferența între un munte acoperit de zăpadă până pe vârf e relativ aproape sau cel puțin asta este sugestia pe care ți-o induce. Au urcat în 7 ore, 7 ore de chin, 7 ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înțeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște. Telefonul te poate salva la fel cum același device și aplicațiile îți pot fi fatale. Oamenii salvează oameni ! Mașinile, nu”, așa se termină postarea şeful Salvamont Neamţ.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×