Astfel că 1.100 de blocuri din sectoarele 1,2, 5 și 6 din București sunt afectate de o avarie majoră care a avut loc marți, în jurul orei 9, la CET Grozăvești, operată de Termoenergetica.
Avaria este pe magistrala Grozăvești-Grivița, și are efecte asupra instalațiilor de producere a energiei electrice și termice, ceea ce a determinat oprirea forțată a centralei de termoficare.
Însă condițiile meteo pun presiune pe instalații, care se pot sparge. Deși responsabilii din sistem spun că au luat măsuri pentru a preveni această situație, majoritatea imobilelor afectate au ca dată de remediere a avariei ziua de miercuri, 10.01.2024, ora 23.30, ceea ce înseamnă peste 38 de ore fără apă în instalații, inclusiv noaptea, când temperaturile scad și mai mult.
Tronsonul de rețea afectat face parte din obiectivul 7 al proiectului de reabilitare din fonduri europene (POIM), iar banii europeni sunt disponibili încă din 2020, dar conducta nu a fost înlocuită nici acum, potrivit economica.net.
Deși edilii generali care se perindă pe la Primăria Capitalei se laudă cu investiții în rețeaua de termoficare a Bucureștiului, în fiecare iarnă sunt zile și chiar săptămâni când locuitorii sunt obligați să trăiască în imobile neîncălzite. O astfel de situație s-a întâmplat chiar înainte de sărbători, când zeci de imobile din Sectorul 1 au fost lipsite de apă caldă și căldură timp de două săptămâni.