Aproape jumătate dintre românii de peste 65 de ani spun că resimt problema singurătăţii și nu reușesc să găsească un sprijin, arată un studiu. Femeile, semnificativ mai afectate de fenomen.
Studiul, realizat de GfK pentru Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR) în luna septembrie arată că în topul celor cinci probleme principale ale vârstnicilor de la noi din ţară se numără situaţia financiară, problemele de sănătate, dependenţa de ceilalţi, sentimentul de inutilitate și de singurătate, precum și lipsa unui interlocutor. Sentimentul de singurătate și inutilitate afectează 1.500.000 din cele 3.247.744 de persoane de peste 65 de ani din România. Bătrânii asociază singurătatea cu lipsa celor dragi, locuitul singur, lipsa unui interlocutor sau lipsa unui ajutor practic. Studiul arată că numărul femeilor afectate de singurătate este semnificativ mai mare decât cel al bărbaţilor. De asemenea, persoanele care locuiesc în mediul urban sunt considerabil mai afectate de singurătate. În ceea ce privește motivele pentru care vârstnicii nu reușesc să menţină contactul cu familia sau prietenii, pe primele locuri figurează distanţa mare și starea de sănătate care împiedică deplasările. Întrebaţi dacă ar putea îmbunătăţi un singur lucru din viata lor, o treime dintre respondenţi au indicat comuni-carea cu semenii. „În România, vârstnicii se confruntă nu doar cu boala și veniturile scăzute, ci și cu dureroasa indiferenţă a semenilor, dublată de lipsa unor servicii sociale eficiente adaptate lor”, spune directorul FPMR, Mugurel Mărgărit Enescu. Sub îndrumarea fundaţiei acţionează „Asociaţia Niciodată Singur” care dezvoltă programe de voluntariat ce prevăd vizite și acţiuni de sprijinire a vârstnicilor singuri.
Bătrânii cu familii numeroase sunt mai puţin supuși sentimentului de inutilitate. Îngrijirea nepoţilor sau micile ajutoare date copiilor îi împiedică pe aceștia să experimenteze sentimentul inutilităţii, arată studiul.