x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 1,8 milioane de asistaţi social nu fac nimic

1,8 milioane de asistaţi social nu fac nimic

16 Aug 2011   •   21:00
1,8 milioane de asistaţi social nu fac nimic

Aproximativ 8,3 milioane de asistati sociali sunt activi, iar 1,8 milioane dintre ei nu au un loc de munca, nu sunt intr-o forma de invatamant, nu fac cursuri de formare profesionala si nici nu au un handicap, a anuntat ieri ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu (foto). Potrivit acestuia, cei aproximativ 1,8 milioane de beneficiari care nu au nici o ocupatie si nici vreun handicap traiesc, in mare parte, din ajutoare sociale. 'Aproximativ 1,2 milioane de romani au jumatate din venituri din ajutoare sociale. De ce ar munci daca jumatate din venituri sunt de la bugetul de stat? Noua lege de asistenta sociala urmareste sa-i activeze pe acesti oameni. E obli­gatia statului sa-i incurajeze sa-si ga­seasca un loc de munca', a spus Lazaroiu.

El a adaugat ca o parte dintre be­neficii ar putea fi transformate in servicii (cantine, centre de zi), precizand ca este necesara introducerea unei evaluari periodice a tuturor beneficiarilor.

Lazaroiu a precizat ca, in 2010, la ajutoarele de incalzire a fost o frauda de aproximativ 18%, la incadrarea in grad de handicap de 36%, la alocatiile pentru sprijinirea familiilor de 15%, iar la venitul minim garantat de 8%.

Cat priveste pedepsirea fraudelor din domeniu, Lazaroiu a spus ca, in cazurile in care se constata fraudarea sistemului de asistenta sociala, ar trebui sa se poata merge pana la raspunderea penala, in prezent neexistand in lege masuri clare pentru recuperarea banilor cheltuiti ilegal. Ministrul a explicat ca, in prezent, in cazul primarilor care acorda ilegal ajutoare sociale, inspectorii sociali nu pot decat sa recomande incetarea platilor sau refacerea anchetelor sociale, dar sumele cheltuite pentru plata acelor ajutoare nu pot fi recuperate. 'Trebuie mers pana la raspunderea penala. (…) Acum se poate sesiza Parchetul', a precizat La­za­roiu. Ministrul a mai spus ca Inspectia Sociala, pe langa faptul ca nu are suficienta autoritate, are doar 136 de angajati, adica in jur de doi inspectori pe judet.

×