x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 1 din 3 zboruri programate în luna iunie este afectat de anularea sau modificarea orarului de zbor

1 din 3 zboruri programate în luna iunie este afectat de anularea sau modificarea orarului de zbor

27 Iun 2022   •   17:35
1 din 3 zboruri programate în luna iunie este afectat de anularea sau modificarea orarului de zbor

1 din 3 zboruri programate în luna iunie este afectat de anularea sau modificarea orarului de zbor. Ce soluții au la dispoziție românii care vor călători vara aceasta.

Industria turismului încă mai suferă de pe urma efectelor pandemice și a pregătirii slabe a companiilor aeriene, a aeroporturilor și a tuturor companiilor implicate în procesul de operare a unui aeroport. În ciuda tuturor avertismentelor industriei din ultimul an, în prima lună a sezonului turistic de vară, industria se confruntă cu un număr uriaș de zboruri anulate sau cu un program de zbor modificat semnificativ.

Conform datelor lunii iunie analizate de Vola.ro, aproximativ 28% din zboruri au fost afectate de o modificare sau anulare. Practic 1 din 3 zboruri din luna iunie este afectat de o anulare sau modificare a orarului de zbor.

Factorul determinant în tot haosul aviatic din acest moment este faptul că cererea de călătorii a revenit cu un efect de bumerang mult mai mare decât a fost anticipat, însă companiile aeriene, aeroporturile și operatorii la sol nu au reușit să revină la dimensiunea și numărul de angajați post-pandemic.

Începând cu luna martie a acestui an, prima lună în care călătoriile au renăscut cu adevărat după ultimul val Omicron, au existat numeroase voci care avertizau despre haosul iminent care va cuprinde aeroporturile în această vară, toate fiind în aceeași direcție: pe măsură ce restricțiile de călătorie s-au redus, cererea a crescut rapid, poate prea repede pentru ca lanțul de aprovizionare pentru călătorii să poată face față. Aeroporturile și companiile aeriene se străduiesc să angajeze mai mulți lucrători, de la piloți, personal de securitate și control la frontieră la manipulatori de bagaje, dupa ce mulți au plecat în timpul crizei COVID-19.

Acest lucru s-a concretizat în aceasta vară sub forma creșterii tarifelor aeriene, datorată parțial cererii de bilete de avion în crestere și parțial creșterilor înregistrate de prețul combustibilului.

Din toate semnalele de alarmă trase de evoluția industriei aeronautice, cel mai evident rămâne impactul sezonului turistic asupra situației zborului la nivel european și intercontinental. Dacă în luna mai aproximativ 10% dintre zboruri aveau notificări de schimbare de orar de zbor sau anulare, în luna iunie, prima lună de sezon turistic de vară, procentul acesta a urcat la 30%. Din toate notificările primite în iunie, 31% sunt pentru zboruri care au plecarea sau returul în iunie. Prin urmare se confirmă informația că se fac foarte multe modificări/anulări în timp foarte scurt până la zbor.

5 sfaturi de la specialiștii agenției de turism citate pentru călătoriile cu avionul din această vară

1. Flexibilitate în călătorii

Incertitudinea continuă să facă parte din realitatea călătoriilor post pandemice. Din acest motiv specialiștii încurajează turiștii români să fie flexibili cu programul de vacanță. Alternativa ar fi sejururile rezervate în extrasezon și evitarea aglomerației din perioada iulie – august. septembrie - noiembrie este încă o alegere bună pentru destinațiile sud-europene și se așteaptă ca presiunea să se reducă până atunci.

2. Achiziționarea unui produs care să garanteze returnarea banilor în caz de anulare / modificare.

Agenția a introdus în ultimele luni 2 produse care sunt menite să atenueze riscurile anulărilor și modificărilor de zboruri: „Flex” este un produs care permite anularea călătoriei din orice motiv și fără nicio explicație și recuperea a unui procent ridicat din cheltuială. În cazul în care compania aeriană anulează, există produsul „Fast Refund” unde turiștii primesc rambursarea în 24 de ore.

3. Rezervări din timp pentru biletele ieftine și last minute pentru biletele scumpe

La rezervarea unui bilet de avion, specialiștii agenției au identificat două scenarii generale. Dacă investiția în tarifele aeriene este destul de mică, turiștii români pot rezerva biletul de avion cu mult timp înainte. Astfel, chiar și în cazul unei modificări sau anulări nu se va pierde o sumă mare de bani.

Dacă biletul de avion este scump, ideal ar fi să se rezerve cât mai aproape de plecare, chiar și în 14 zile de la plecare. Nu se va obține cel mai bun preț, dar turiștii vor avea mai multă predictibilitate. Acest lucru se datorează faptului că companiile aeriene se angajează să efectueze aceste zboruri, deoarece compensațiile impuse de UE sunt introduse pentru modificări făcute sub 14 zile.

4. Cumpărarea produselor extra precum bagaje, locuri, servicii prioritare etc. în același moment cu rezervarea zborului. Vor fi mai scumpe ulterior și unele dintre ele se vor epuiza (cum ar fi îmbarcarea prioritară).

5. Alegerea rezervărilor de cazare cu anulare gratuită, chiar dacă uneori este mai scumpă. Bugetul de cazare ocupă o bună parte din bugetul total al unei vacanțe, iar trendul acestui sezon este de creștere a prețurilor la toate elementele unei vacanțe, în special cazare și transport. Ideal ar fi optarea pentru variante de cazare care pot fi anulate cu câteva zile înainte de check-in.

(sursa: Mediafax)

×