x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 10.000 de euro tipăriţi în casă. Falsificatori de bani - prinşi în Harghita

10.000 de euro tipăriţi în casă. Falsificatori de bani - prinşi în Harghita

de Agerpres    |    19 Mar 2012   •   13:57
10.000 de euro tipăriţi în casă. Falsificatori de bani - prinşi în Harghita

Ofiterii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate (SCCO) Harghita, in colaborare cu colegii lor din Mures si sub coordonarea procurorilor specializati au reusit destructurarea unei grupari infractionale de contrafacere si plasare de bancnote, care actiona in mai multe judete din tara.
Reprezentantii SCCO Harghita au declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca cercetarile pentru destructurarea gruparii au inceput in februarie, cand au identificat si scos din circulatie sase bancnote contrafacute de 50 de euro.
Pornind de la acest caz au extins cercetarile si au reusit, pe 15 martie, sa prinda in flagrant, in localitatea Sangeorgiu de Mures, judetul Mures, patru barbati, cu varsta cuprinsa intre 21 si 43 de ani, din judetele Satu Mare si Baia Mare, avand asupra lor 128 de bancnote contrafacute. Dintre acestea, 60 de bancnote erau din cupiura 50 de euro, toate aceeasi serie, iar 68 de bancnote din cupiura 100 de euro, de aceeasi serie, in total fiind vorba de 9.800 de euro. Barbatii au fost prinsi in trafic, ei deplasandu-se cu un autoturism BMW, condus de un amic.
Concomitent cu derularea flagrantului, tot in Sangeorgiu de Mures, au fost depistati alti doi barbati, R.B. si G.J., din aceasta localitate, care s-a dovedit ca in seara respectiva s-au intalnit cu cei patru. Unul dintre tinerii prinsi in flagrant a cumparat de la R.B. suma de 9.800 de euro, contra a 1.400 de lei si doua telefoane mobile. Din locuinta lui R.B. a fost ridicata o imprimanta si suma de lei rezultata in urma tranzactiei.
Cercetarile au fost continuate si au fost identificati, a doua zi , alti doi barbati, K.J., din Sangeorgiu de Mures si G.T., din satul muresean Laureni, despre care s-a stabilit, pe parcursul anchetei, ca au fost implicati in contrafacerea si plasarea de bancnote.
Oamenii legii au stabilit ca R.B. si K.J. au contrafacut, in perioada mai 2011-martie 2012, bancnote autohtone si straine, pe care le-au pus in circulatie pe raza mai multor judete, cum ar fi Mures, Harghita, Cluj si Sibiu. Contrafacerea a fost realizata cu trei imprimante care sunt, in prezent, expertizate de specialisti.
Toti barbatii implicati in aceasta grupare sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de 'initiere, constituire sau aderare sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional', falsificarea de monede' si 'inselaciune'. Trei dintre ei au fost arestati pentru 29 de zile, iar fata de cinci s-au emis interdictii de parasire a localitatii de domiciliu, pentru 30 de zile. Daca vor fi gasiti vinovati, risca pana la 15 ani de inchisoare.
Ofiterii de la crima organizata din Harghita au spus ca acesta este cel mai mare numar de bancnote straine contrafacute, confiscate in ultima perioada. Cercetarile continua pentru a fi depistate si persoanele implicate in plasarea banilor.

×