x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 100.000 de pelerini s-au înscris deja pe platforma pentru pregătirea vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc

100.000 de pelerini s-au înscris deja pe platforma pentru pregătirea vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc

04 Apr 2019   •   13:28
100.000 de pelerini s-au înscris deja pe platforma pentru pregătirea vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc

Un număr de 100.000 de pelerini s-au înscris deja, de la 1 martie până în prezent, pe platforma online lansată special pentru pregătirea vizitei Suveranului Pontif la Şumuleu Ciuc, unde se află un Sanctuar marian şi unde, de peste 450 de ani, are loc un celebru pelerinaj de Rusalii.
Potrivit organizatorilor, Papa Francisc va sosi cu elicopterul în 1 iunie la Şumuleu Ciuc de la Bacău şi va petrece alături de pelerini cinci ore. Toate detalii se află în programul oficial, a declarat joi, la Cluj, din partea Bisericii Romano-Catolice, Veres Stelian, membru al comitetului de organizare, care a participat la o conferinţă de presă dedicată prezentării ultimelor detalii legate de vizita de la Şumuleu Ciuc.
La rândul său, Olah Zoltan, membru în comitetul de organizare al vizitei, a anunţat că s-au înscris deja online, pe platforma pontifex.ro, creată special pentru această vizită istorică, 100.000 de pelerini.
"S-au înregistrat foarte multe persoane la data de 1 iunie, la întâlnirea cu Sfântul Părinte, este peste aşteptările noastre. (...) Am vorbi de mai multe ori acest aspect, dar credem că este important să clarificăm anumite erori, anumite lucruri care nu au fost înţelese prea bine de-a lungul timpului. Pentru a putea pregăti din timp şi în mod corespunzător vizita, este nevoie să ştim un număr exact al pelerinilor. De foarte multe ori organizatorii au fost întrebaţi de acest aspect. Fără înregistrarea pelerinilor nu putem decât să presupunem şi să nu ştim exact numărul. Ştiind un număr exact, putem să informăm instituţiile statului responsabile cu siguranţa", a spus Olah Zoltan.
El a precizat că, la înregistrarea online, li s-a cerut pelerinilor să precizeze şi direcţia din care vor veni şi care este opţiunea lor de deplasare. Astfel, aproximativ 25.000 vor veni cu trenul, alţi 25.000 cu autocarul, iar 33.000 pe jos din satele şi localităţile apropiate. De asemenea, 140 de persoane şi-au declarat opţiunea de a veni cu bicicleta, iar 400 cu motocicleta.
De asemenea, ştiind un număr cât mai exact, organizatorii pot lua măsurile potrivite pentru instalarea toaletelor ecologice şi a numărului necesar de echipaje medicale.
Potrivit lui Olah Zoltan, până în acest moment, 90% dintre cei care s-au înregistrat provin din Transilvania. De asemenea, 356 de preoţi şi-au arătat interesul de a participa la vizita Suveranului Potif din 1 iunie la Şumuleu Ciuc, precum şi 150 de călugări şi călugăriţe.
Un interes crescut a fost arătat şi pentru Sfânta Liturghie care va fi oficiată de Papa în acea dimineaţă, iar multe dintre parohii încă nu au închis listele, cerând un termen suplimentar. Astfel, noua dată până la care se pot face înscrieri pentru acest eveniment este 22 aprilie.
Organizatorii au mai anunţat că biletele gratuite cu codul de bare, necesare pelerinilor înregistraţi pentru accesul la eveniment, vor fi trimise pe mail începând cu 1 mai.
Între 31 mai şi 2 iunie, Papa Francisc va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.
Preşedintele Klaus Iohannis îl va întâmpina pe Papa Francisc, pe 31 mai, la ora 11,30, la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", iar ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni este prevăzută pentru ora 12,00. Cei doi vor avea convorbiri, urmate de o întâlnire cu autorităţi, societatea civilă şi corpul diplomatic. Tot pe 31 mai, Papa va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei. În continuare, înaltul ierarh se va întâlni cu Sinodul Permanent al BOR.
Pe 1 iunie, Papa Francisc va merge la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, va vizita Catedrala "Sfânta Maria Regină" din Iaşi şi va participa la o întâlnire cu tineri şi familii la Palatul Culturii din Iaşi, unde va susţine un discurs.
Pe 2 iunie, Suveranul Pontif va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici la Câmpia Libertăţii din Blaj şi va avea o întâlnire cu comunitatea romă din localitate.
Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est şi a ajuns, anul trecut, la cea de-a 450-a ediţie. Locul de pelerinaj se află pe dealul Şumuleu, pe care, de obicei, pelerinii îl urcă încă de la primele ore ale dimineţii, după ce petrec noaptea în rugăciune, în Catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Şumuleu Ciuc papa francisc