x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 15.000 de români mor în fiecare an din cauza consumului de alcool. Suntem pe PRIMUL loc în Uniunea Europeană

15.000 de români mor în fiecare an din cauza consumului de alcool. Suntem pe PRIMUL loc în Uniunea Europeană

30 Oct 2013   •   08:35
15.000 de români mor în fiecare an din cauza consumului de alcool. Suntem pe PRIMUL loc în Uniunea Europeană

Peste 15 mii de oameni mor anual în ţara noastră din cauza consumului de alcool. Deşi românii nu sunt băutorii de top ai Europei, suntem pe primele locuri în clasament în ceea ce priveşte rata mortalităţii cauzată de alcool. Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii a realizat un studiu la nivel naţional în scopul conştientizării impactului negativ al consumului de alcool.

În ţara noastră se consumă 10-12 litri de alcool pur pe an, pe cap de locuitor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Se estimează că în România mor anual peste 15 mii de oameni din cauza consumului de alcool, peste 3500 de femei şi 11 600 de bărbaţi.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la decesele provocate de alcool în rândul femeilor şi pe locul 4 la bărbaţi, după Estonia, Letonia şi Lituania.

Potrivit antena3.ro, Europa este lider mondial la consumul de alcool. În Uniunea Europeană, peste 23 de milioane de oameni sunt dependenţi de alcool, iar băutura este considerată al doilea factor de risc care afectează sănătatea europenilor, după tutun.

La nivelul Uniunii Europene sunt 120 de mii de decese anual, din cauza alcoolului, dintre care, aproape 95 de mii sunt bărbaţi. Cele mai multe persoane dependente de alcool mor de ciroză hepatică, boli cardiovasculare şi cauze externe. Rata mortalităţii este mare în special la bărbaţii cu vârste între 45 şi 64 de ani.


×
Subiecte în articol: alcool victime consum de alcool