x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 200 de psihologi riscă să ajungă pe drumuri

200 de psihologi riscă să ajungă pe drumuri

21 Iul 2010   •   00:00

Aproape 200 de psihologi riscă să-şi închidă cabinetele, întrucât, de doi ani, Ministerul Transporturilor refuză să emită certificate de agreere pentru cei care lucrează în siguranţa circulaţiei, a declarat ieri preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), Mihai Aniţei.

"Au fost depuse la Ministerul Transporturilor aproape 150 de cereri în 2009 şi în 2010 pentru obţinerea certificatului de agreere pentru cei care lucrează în siguranţa circulaţiei. Fără această agreere, cabinetele lor nu pot funcţiona. Există aproape 1.000 de psihologi care în baza unui atestat pot recomanda începerea cursurilor pentru permisul de conducător auto", a declarat pentru Mediafax Mihai Aniţei. În schimb, o altă categorie de psihologi lucrează în sistemul privind siguranţa circulaţiei, şi ei ar trebui să facă teste celor care doresc să intre în acest sistem, a mai spus Aniţei. Potrivit acestuia, doar 100 de psihologi au obţinut în 2009 certificatul de agreere. "Suntem în faţa unui abuz evident, având în vedere faptul că reprezentanţii Ministerului Transporturilor refuză atât emiterea certificatelor de agreere către psihologii care au dreptul legal de a le obţine, dar continuă concomitent să emită pe furiş, cu încălcarea dispoziţiilor legale (Ordinul nr. 922/2007), certificate de agreere pentru societăţile comerciale", a mai spus Mihai Aniţei.

El a precizat că au de suferit atât psihologii, care nu-şi pot desfăşura activităţile profesionale, cât şi beneficiarii serviciilor psihologice, şoferii şi viitorii şoferi, care trebuie să achite sume exorbitante pentru testarea psihologică unor societăţi comerciale sau unor intermediari, numai pentru că acestea au certificat de agreere. "Prin această politică abuzivă, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii încalcă dreptul constituţional la muncă al psihologilor români, precum şi dreptul beneficiarilor la o piaţă concurenţială a serviciilor psihologice", a afirmat Aniţei. Colegiul Psihologilor din România a solicitat fără rezultat mai multe întrevederi cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

În consecinţă, Colegiul Psihologilor din România, "solidar cu psihologii români nedreptăţiţi", va demara toate procedurile legale în faţa instanţelor de judecată, în vederea obligării Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii de a emite certificatele de agreere solicitate.

×
Subiecte în articol: special observator