x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 30.000 de euro pentru doi copaci/Au pierdut “procesul teilor”

30.000 de euro pentru doi copaci/Au pierdut “procesul teilor”

de Mircea Opris    |    08 Noi 2008   •   00:00

Municipalitatea timişoreană a pierdut procesul cu Garda de Mediu privind tăierea unui tei şi ciuntirea unui al doilea copac de pe Bulevardul Revoluţiei în 2006. Primăria consideră injustă decizia instanţei şi susţine că a făcut doar lucrări de corecţie.

Drufec şi Bindalim amenajează şi întreţin majoritatea parcurilor şi spaţiilor verzi din oraş
Mircea Opriş

Primăria trebuie să plătească 110.000 de lei pentru daunele cauzate la iniţiativa lui Vasile Ciupa, şeful Direcţiei de Mediu Urban de la Primărie şi apropiat al primarului Gheorghe Ciuhandu. Defrişarea a fost făcută de SC Drufec SRL, o firmă “abonată” la astfel de lucrări în folosul Primăriei.

O TĂIERE EXTREM DE SCUMPĂ

Administraţia locală a fost amendată de comisarii Gărzii de Mediu după ce a dispus tăierea unui tei de pe Bulevardul Revoluţiei şi efectuarea de lucrări de corecţie la alţi arbori, pentru realizarea de parcări. Cei de la Gardă au acuzat Primăria că a făcut aceste tăieri fără un acord de mediu valabil. Municipalitatea a contestat în instanţă amenzile de 110.000 de lei, însă acum, în 2008, Garda de Mediu a primit câştig de cauză: “Au fost, de fapt, două amenzi – pentru nerespectarea planului urbanistic, unde scria că acel aliniament stradal nu trebuie să fie afectat, şi una pentru lipsa acordului de mediu. Pentru orice lucrare de investiţie care se execută este nevoie de acord de mediu”, a declarat comisarul-şef al Comisariatului Regional Timiş al Gărzii de Mediu, Daniela Mincă. Reprezentanţii Primăriei susţin, în continuare, că ei au dreptate: “Aşteptăm să ne fie comunicată sentinţa, să vedem motivaţia, după care vom decide ce căi de atac vom urma. Oricum, în cazul în care s-a pierdut procesul, sentinţa este una injustă, întrucât este vorba despre doi arbori la care au fost efectuate tăieri de corecţie, pentru că prezentau un real pericol pentru liniile de curent din zonă. Oricine are curiozitatea să treacă pe acolo poate să vadă că şi coronamentul acestora a început să se dezvolte, iar teiul nou, plantat în urma reamenajării, s-a prins foarte bine şi creşte. Teii sunt acolo, n-au fost tăiaţi”, a declarat Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

“TUNURI VERZI” LA PRIMĂRIE
În octombrie 2006, muncitorii ai SC Drufec SRL au început să taie teii din Piaţa Sf. Gheorghe. Oamenii au spus că ordinul de a începe această acţiune a venit de la Vasile Ciupa, şeful Direcţiei de Mediu Urban de la Primărie. Defrişarea ar fi trebuit făcută de angajaţii Horticultura, însă aceştia au cerut avizul de mediu. Cum actul nu le-a fost prezentat, ei au declinat oferta. Muncitorii de la Drufec s-au pus repede pe treabă şi, până să apară reprezentanţii Gărzii de Mediu, doborâseră deja un tei şi ciopârţiseră coroanele altor doi. Tot anul trecut, numele firmei Drufec a fost legat de un alt scandal “pomicol” al Primăriei Timişoara. În luna aprilie 2007, municipalitatea a fost somată să dea explicaţii privind preţul de 80.000 de euro plătit pentru cei 500 de arbuşti plantaţi primăvara trecută. Preţul de achiziţie a fost de 20 de ori mai mare decât cel de la propria societate de spaţii verzi a Primăriei, Horticultura. Interesant este că firma privată avea un contract cu Primăria pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Ioan Cojocari, secretarul Primăriei, responsabil de legalitatea actelor emise în instituţie, declara atunci că trebuia organizată  o licitaţie.

Cele două firme-client ale Primăriei sunt Drufec Cons şi Bindalim. Prima este o apropiată a şefului de la Mediu Urban, Vasile Ciupa, iar la cealaltă firmă, manager este soţul unei angajate din subordinea lui Vasile Ciupa. Cele două societăţi au intrat pe piaţă de câţiva ani şi primesc sume mai mari de la bugetul local chiar decât firma proprie a Consiliului Local, Horticultura.


“Au fost, de fapt, două amenzi – pentru nerespectarea planului urbanistic, unde scria că acel aliniament stradal nu trebuie să fie afectat, şi una pentru lipsa acordului de mediu.”
Daniela Mincă, comisar-şef Garda de Mediu, Timiş

×
Subiecte în articol: verde! mediu primarie