x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 400 de milioane de dolari despagubiri

400 de milioane de dolari despagubiri

04 Aug 2004   •   00:00

Germania s-a angajat sa plateasca 401 milioane de dolari supravietuitorilor Holocaustului. Anul viitor, tara noastra ar putea gazdui "marsul vietii", pentru ca "tineretul din Romania sa cunoasca realitatile supravietuitorilor evrei ai Holocaustului".

ANCA ALDEA

Cei 130.681 de supravietuitori din 62 de tari vor primi, fiecare in parte, compensatii materiale in valoare de circa 3.000 de dolari, scrie cotidianul israelian Jerusalem Post. Banii au fost furnizati beneficiarilor prin intermediul Fundatiei pentru persoanele care au fost supuse la munca fortata de catre regimul nazist.

Inaintea acordarii acestor bani, fiecare supravietuitor al Holocaustului a primit 5.000 de dolari prin intermediul Fundatiei germane pentru amintire, responsabilitate si viitor. Si organizatia Swiss Banks Settlement a furnizat, fiecarui supravietuitor, 1.450 de dolari.

ROMANCA DIN ISRAEL. Ziarul sustine ca mai mult de jumatate dintre beneficiarii banilor traiesc, in prezent, in Israel. Fara a oferi informatii detaliate despre subiecti, Jerusalem Post scrie despre cea mai in varsta persoana care va primi 3.000 de dolari recompensa din partea statului german. Este vorba despre Olga, astazi in varsta de 107 ani, o femeie nascuta in Romania si stabilita in Israel.

INCHIS IN ROMANIA. Un alt beneficiar care are legatura cu Romania este Sigmund Horowitz, de 82 de ani. El a fost inchis in timpul razboiului in mai multe lagare de concentrare din tara noastra, unde a fost obligat la munca silnica in constructia de drumuri si saparea gropilor pentru militarii germani care si-au pierdut viata pe frontul de est. Nici una dintre muncile prestate de Horowitz nu a fost remunerata, scrie Jerusalem Post. Pentru batranul de 82 de ani, cei 3.000 de dolari nu pot sterge insa amintirile. "Banii nu pot inlocui pierderea pe care am suferit-o prin moartea surorii mele", a declarat Horowitz ziarului citat.

ROMANIA, IN "MARSUL VIETII"

Parlamentul israelian ia in consideratie posibilitatea organizarii, in 2005, a unui "mars al vietii in Romania". Potrivit postului de radio Kol Israel, initiativa, dezbatuta de catre o comisie a Knessetului, presupune "cunoasterea Holocaustului din Romania atat in randurile elevilor din Israel, cat si al tineretului din Romania". Seful comisiei, deputatul israelian de origine romana Colette Avital, spera ca sa fie infiintate, in fostele ghetouri din Romania, monumente comemorative. La dezbaterile comisiei a luat parte si ambasadorul Romaniei in Israel, Mariana Valeria Stoica. Kol Israel a amintit de afirmatiile presedintelui Iliescu si ale ministrului roman al Cultelor, care au negat, anul trecut, ca a existat Holocaust in Romania, dar au revenit asupra afirmatiilor dupa o serie de presiuni exercitate asupra Bucurestiului.
×
Subiecte în articol: observator romania dolari Israel