x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 6 august - Schimbarea la fata

6 august - Schimbarea la fata

de Daniela Cârlea Şontică    |    06 Aug 2008   •   00:00

Astazi, crestinatatea sarbatoreste schimbarea minunata la fata a Domnului, pe Muntele Tabor, in fata ucenicilor Sai, Petru, Ioan si Iacov. Evenimentul este relatat in Sfinta Scriptura de evanghelistii Matei, Marcu si Luca, dar si de Petru intr-o epistola.



Astăzi, creştinătatea sărbătoreşte schimbarea minunată la faţă a Domnului, pe Muntele Tabor, în faţa ucenicilor Săi, Petru, Ioan şi Iacov. Evenimentul este relatat în Sfînta Scriptură de evangheliştii Matei, Marcu şi Luca, dar şi de Petru într-o epistolă.

Numită după influenţa slavă şi Pobrejenia, această sărbătoare este un praznic împărătesc cu dată fixă, la 6 august, şi care s-a instituit ceva mai tîrziu decît alte sărbători. În documente din secolul al V-lea apar menţiuni atît în Răsărit, cît şi în Apus referitoare la sărbătorirea Schimbării la faţă. Cînd sfinţii Cosma şi Damian au compus imne pentru slujba sărbătorii în secolul al VII-lea, cultul ei era deja generalizat în Biserica de Răsărit. În Apus, Schimbarea la faţă era sărbătorită încă sporadic în secolul al VII-lea, cultul ei generalizîndu-se mai târziu, după ce Papa Calist III a hotărît aceasta ca mulţumire faţă de biruinţa oştilor creştine asupra  turcilor la Belgrad în 1456.

În această zi se aduc în biserici struguri ca prinoase (pîrgă) pe care preoţii îi binecuvîntează, iar apoi oamenii îi împart. În Biserica Rusă există şi obiceiul ca de Schimbarea la faţă să se facă pomeniri generale ale morţilor şi ale eroilor care au murit pentru apărarea patriei lor. Astăzi este dezlegare la peşte.

×
Subiecte în articol: observator