x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 70 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai îndrăgiți artisti: Florian Pittiș

70 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai îndrăgiți artisti: Florian Pittiș

de Ciprian Morega    |    Mihaela Stănescu    |    04 Oct 2013   •   13:35
70 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai îndrăgiți artisti: Florian Pittiș
Astăzi se împlinesc 70 de ani de la nașterea marelui artist Florian Pittiș. Talentul său a depășit cu mult ariile teatrului, muzicii sau radioului ajungând deseori pe tărâmul sufletelor noastre. Una dintre poeziile cărora artistul le-a dat suflu este "Sunt tânăr, doamnă", scrisă de Mircea Dinescu. 

Florian Pittiș a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori de teatru, dar și regizor, traducător, interpret de muzică folk și realizator de emisiuni radio. A scris texte pentru cântecele Andei Călugăreanu, pentru Mircea Vintilă, Sorin Chifiriuc și alții. A fost de asemenea, francmason (având gradul 33 și ultim), purtător de cuvânt al Marii Loje Naționale din România.

A lucrat la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra”, colaborând cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Dan Micu. A tradus și a regizat piese de teatru. În domeniul muzical s-a făcut cunoscut într-un trio alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, în regia TV a lui Alexandru Bocăneț, iar mai târziu a activat cu același succes în Cenaclul Flacăra. În anul 1992 întemeiază, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vladi Cnejevici, formația Pasărea Colibri, cu care concertează până în 2001 și împreună cu care înregistrează patru albume.

Semnează cronică muzicală în diverse publicații, iar în 1998 devine directorul Canalului Tineret al Radiodifuziunii Române, urmând ca apoi să devină redactor-șef al postului de radio Radio 3net, ce emite exclusiv pe Internet. A adus o contribuție notabilă în popularizarea muzicii pop-rock prin realizarea unor emisiuni radiofonice în cadrul seriei Pittiș Show.

La 30 iulie 2007, Pittiș a fost internat la Institutul Oncologic Fundeni. Artistul a impus medicilor să nu dezvăluie amănunte despre starea sănătății sale. Boala care l-a doborât, cancerul de prostată, era diagnosticată de mai bine de un an, timp în care Pittiș a urmat cu regularitate tratamentele prescrise. Florian Pittiș se stinge din viață la 5 august 2007 (ora 15,15) și este înmormântat cu onoruri masonice. 

Versiune recitată de Ciprian Morega în memoria celui ce a fost si va rămâne Florian ''Moțu'' Pittiș.

×
Subiecte în articol: florian pittis