x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 70 de specii de păsări, în calea autostrăzii

70 de specii de păsări, în calea autostrăzii

de Elena Stan    |    04 Apr 2008   •   00:00
70 de specii de păsări, în calea autostrăzii

BUCUREŞTI – PLOIEŞTI ● Siturile Natura 2000 trebuie să rămână intacte
Pădurea Surlari, din care urmează să fie defrişată o parte pentru realizarea Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti, găzduieşte 70 de specii de păsări protejate, şi nu "câteva păsări mici", cum declarau guvernanţii.


BUCUREŞTI – PLOIEŞTI ● Siturile Natura 2000 trebuie să rămână intacte
Pădurea Surlari, din care urmează să fie defrişată o parte pentru realizarea Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti, găzduieşte 70 de specii de păsări protejate, şi nu "câteva păsări mici", cum declarau guvernanţii.


Lucrările la Autostrada Bucureşti – Ploieşti sunt blocate deoarece nu au fost realizate exproprierile terenurilor aflate pe amplasamentul lucrării, precum şi din cauza lipsei avizului de mediu pentru defrişarea unei părţi din situl Natura 2000 Grădiştea – Căldăruşani –  Dridu, respectiv o mică parte din Pădurea Surlari.


Suprafaţa sitului este de 6.642 de hectare, iar pentru a realiza 600 de metri de autostradă trebuie defrişată o suprafaţă de 4,2 hectare. "Nu se pune problema neobţinerii avizului de mediu pentru defrişare, ci perioada de timp în care se obţine. Dacă se va face studiul avifaunistic, avizul va fi obţinut într-un an, iar, dacă se va recurge la procedura rapidă, cea convenabilă nouă, ar dura câteva minute. Nu este asta principala problemă, deoarece putem lucra din sens invers", ne-a explicat Ştefan Szobotka, directorul de comunicare al Companiei Naţionale de Drumuri. Specialiştii în domeniul protecţiei mediului sunt de altă părere. "Dacă este un sit Natura 2000, protejat din punct de vedere legal la nivel european, autorităţile au obligaţia să păstreze intactă pădurea, nu să o degradeze", ne-a explicat Mircea Gogu-Bogdan, biolog.


RAMSAR. Situl găzduieşte 70 specii de păsări protejate. Astfel, aici găsim 60 de specii de păsări migratoare, trei specii periclitate la nivel global şi 23 de specii de păsări încadrate în Directiva Păsări privind conservarea păsărilor sălbatice. "Cele trei specii de păsări periclitate la nivel global înseamnă că populaţia este în declin major, şi cu atât mai mult trebuie să le protejăm", ne-a declarat Mircea Gogu-Bogdan, biolog. Conform datelor primite de la Administraţia pentru Protecţia Mediului Ilfov, în perioada de migraţie situl găzduieşte mai bine de 20.000 de exemplare de păsări de baltă, fiind posibil candidat Ramsar, una dintre cele mai importante convenţii internaţionale prin care sunt protejate zonele umede. "În România sunt cunoscute deja Lunca Dunării, Lunca Prutului şi Delta Dunării", ne-a explicat Ana Maria Ene, consilier principal al APM Infov. Nagy Zoltan, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, ne-a declarat în urmă cu o săptămână că pădurea ce ar urma să fie defrişată adăposteşte "câteva specii de păsări mici", însă nu ştia care, deoarece era în concediu.


Importante

Cele mai importante specii de păsări sălbatice întâlnite în pădurea care urmează să fie parţial defrişată în urma lucrărilor la Autostrada Bucureşti – Ploieşti sunt Ciconia ciconia, Ardea purpurea, Nycticoras nycticoras, Circus pygarcus, Sterna hirundo. Situl este foarte important pentru populaţiile cuibătoare ale speciilor Aytya nyroca, Ardeola ralloides, Nycticoras nycticoras. De asemenea, prezintă o importanţă deosebită în perioada de migraţie pentru speciile Phalacrocorax pigmaeus, Ardeola ralloides, Egretta Albă, Cygnus cygnus şi Anser albifrons.



×
Subiecte în articol: verde! specii păsări