Actorul Vladimir Jurăscu, cel mai longeviv actor al Teatrului Național din Timișoara, a murit marți, la vârsta de 93 de ani, din care aproape 70 i-a dedicat scenei.
Teatrul Național din Timișoara a anunțat, marți, că cel mai longeviv actor al său, Vladimir Jurăscu, a murit la vârsta de 93 de ani.
„Rămâne în inimile noastre acest mare talent care a ales să își dedice aproape șaptezeci de ani de viață scenei timișorene”, spun reprezentanții Teatrului Național Timișoara.
Vladimir Jurăscu a interpretat roluri importante în marile teatre ale României, iar 45 de ani a fost actor al Teatrului din Timișoara, devenind, prin întreaga sa activitate, un reper în viaţa și în memoria culturală a orașului.
A jucat Regele Lear, Sile în „Mobilă şi durere” de Teodor Mazilu, Despot în „Despot vodă” după Vasile Alecsandri, Hallmar în „Raţa sălbatică” de Ibsen, celebrul Bască din „Studiu osteologic…” de D.R. Popescu, Marchizul în „Velasquez” de A.B. Vallejo, Verșinin, dar și, mulți ani mai târziu, Ferapont în „Trei surori” de Cehov, Shylock în „Neguțătorul din Veneția”, Agamiță Dandanache în „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale sau Robert din „O viață în teatru”, spectacol creat, de altfel, în onoarea sa.
În anul 2015, senatul UNITER a recunoscut locul pe care pe Vladimir Jurăscu îl ocupă în istoria teatrului românesc, conferindu-i premiul pentru întreaga activitate.
„Teatrul Național a fost – și va rămâne mereu – casa de suflet a actorului Vladimir Jurăscu, iar pașii săi vor fi pentru totdeauna întipăriți în scândura acestei scene. În numele tuturor celor din fața și din spatele scenei, ca și în numele publicului care l-a iubit și l-a aplaudat mai bine de jumătate de secol, Teatrul Național face o reverență. Vladimir Jurăscu, nu te vom uita niciodată”, mai spun reprezentanții Teatrului Național Timișoara.
(sursa: Mediafax)