x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit regizorul Andrei Blaier

A murit regizorul Andrei Blaier

01 Dec 2011   •   05:39
A murit regizorul Andrei Blaier

Regizorul si scenaristul roman Andrei Blaier a incetat din viata, in aceasta dimineata, la varsta de 78 de ani. Moartea artistului survine la trei zile dupa ce un alt mare regizor al Romaniei, Alexandru Tocilescu, a incetat din viata.

Nascut pe 15 mai 1933, in Bucuresti, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956. In paralel cu filmele de fictiune, el a realizat multe productii documentare si utilitare in cadrul Studioului cinematografic Bucuresti.

Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar si seriale de televiziune, precum "Diminetile unui baiat cuminte" (1967), "Ciresarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de camp" (1975), "Prin cenusa imperiului" (1976), "Lumini si umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanta cea mare" (1988), "Divort din dragoste" (1991), "Crucea de piatra" (1993), "Terente - regele baltilor" (1995), "Dulcea sauna a mortii" (2003).

El a desfasurat si o bogata activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de camp" (1975) si "Vacanta cea mare" (1988).

Pentru "Ilustrate cu flori de cimp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzator, original", Blaier a primit premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN). Distinctii de la ACIN au primit si peliculele "Prin cenusa imperiului", in 1976, "Lumini si umbre", in 1982, "Batalia din umbra", in 1986.

Andrei Blaier a lansat si colaborat de-a lungul anilor cu nume sonore ale cinematografiei romanesti, precum Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Maia Morgenstern, Oana Pellea.

Despre Andrei Blaier, colegul sau de breasla si prieten apropiat al regizorului, Dan Pita spunea, in mai 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Intre mine si Andrei e o iubire frateasca, iubire colegiala si asta datorita felului sau in care stie sa se faca placut".

Cunoscutul regizor nu s-a limitat insa la a-si realiza propriile productii, ci s-a implicat si in educarea si instruirea unor noi generatii de regizori de film si televiziune, Andrei Blaier numarandu-se printre fondatorii Facultatii de Cinematografie din cadrul Universitatii Media din Bucuresti. Andrei Blaier era decan onorific al Universitatii Media.

×
Subiecte în articol: filme regizor tocilescu andrei blaier