x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ABERANT! O noua TAXA pentru centralele de apartament

ABERANT! O noua TAXA pentru centralele de apartament

de Diana Scarlat    |    28 Sep 2015   •   09:26
ABERANT! O noua TAXA pentru centralele de apartament

La adăpostul directivei europene Energy-related Products Directive (Produse conexe energetic), România se pregăteşte să legifereze o aberaţie tehnică: hornurile mai înalte decât blocul pentru centralele termice de apartament. Bineînţeles, schimbarea vine cu taxa aferentă: 30 de lei pe gigacalorie.

Directiva europeană spune că, începând cu 26 septembrie, se produc şi se vând în toată Europa, inclusiv în România, centrale termice eficiente termic şi nepoluante. Câteva luni s-a vorbit despre necesitatea ca peste 1,5 milioane de români să-şi schimbe vechile centrale de apartament, ceea e ar fi însemnat ca posesorii centralelor de apartament să scoată din buzunat, în câteva luni, sume între 3.500 şi 7.000 de lei. Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nu este nimeni obligat prin lege să-şi schimbe centrala, dar posesorii de centrale oricum vor plăti pentru confortul de a avea căldură şi apă caldă când vor.

Taxa pe gigacalorie este noua găselniţă, adică 30 de lei pentru fiecare gicacalorie produsă de centrala proprie. Partea aberantă vine însă cu obligativitatea inventării unor hornuri care să depăşească înălţimea blocurilor. Acest lucru ar însemna că la un bloc de 10 etaje, dacă fiecare apartament are centrală termică, ar trebui ridicate 10 turnuri până deasupra blocului din dreptul fiecărei centrale. În afară de problemele pe care le vor pune arhitecţii urbani, mai există şi o problemă tehnică, în sensul că nu există soluţii concrete pentru aşa ceva. 
 

×