x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Accidentele uşoare, la jumătate

Accidentele uşoare, la jumătate

de Mara Raducanu    |    08 Iul 2009   •   00:00

Crimă şi pedeapsă. Ore pierdute şi nervi întinşi la maximum. Multă birocraţie pentru nimic. Cam aşa s-ar putea descrie - cei păţiţi pot confirma ­ atmosfera pe la birourile de accidente uşoare ale poliţiei. Iată că introducerea, începând cu 1 iulie a constatului amiabil s-a dovedit a fi de bun augur pentru nervii şoferilor care, până acum erau nevoiţi să stea ore întregi la cozi infernale pentru o simplă zgârietură a maşinii.



Veştile sunt bune şi din statisticile Poliţiei Capitalei numărul accidentelor uşoare înregistrate după intrarea în vigoare a constatului au scăzut la jumătate. Astfel, în prima săptămână a acestei luni poliţiştii au constatat 612 accidente uşoare, faţă de 1269 câte au fost înregistrate în ultima săptămână din luna iunie. Poliţiştii de la Circulaţie consideră că acest lucru se datorează în primul rând posibilităţii oferite şoferilor de a se adresa direct societăţilor de asigurări, optând pentru soluţionarea amiabilă a accidentelor.

Noua procedură se aplică numai dacă cele două vehicule implicate în accident au poliţă RCA valabilă la data producerii lui. Formularul de constatare amiabilă se eliberează de către asigurator o dată cu poliţa Casco sau RCA şi are două pagini.

SIMPLU, RAPID, FĂRĂ AMENZI
Ecuaţia este simplă: cei doi şoferi implicaţi în accident trebuie să completeze un formular cu care se prezintă la compania de asigurări în vederea constatării pagubelor şi eliberării documentului de introducere în reparaţie. Deşi este mult mai simplu, rapid şi convenabil - fără puncte de amendă şi de penalizare ­ constatul amiabil nu este preferat de toţi conducătorii auto implicaţi în accidente rutiere soldate cu avarii uşoare. Asta deoarece, în urma incidentului parţile implicate nu reuşesc sub nici o formă să pice la o înţelegere, preferând să se facă dreptate tot pe cale poliţienească.

×
Subiecte în articol: observator