x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acidificarea oceanelor, cercetată de europeni

Acidificarea oceanelor, cercetată de europeni

09 Iun 2008   •   00:00

În mare parte necunoscute, consecinţele acidificării oceanelor asupra ecosistemelor marine vor deveni obiectul unei campanii de cercetare europene, prima de acest fel, coordonată de Observatorul Oceanografic din Villefranche-sur-mer



În mare parte necunoscute, consecinţele acidificării oceanelor asupra ecosistemelor marine vor deveni obiectul unei campanii de cercetare europene, prima de acest fel, coordonată de Observatorul Oceanografic din Villefranche-sur-mer (sudul Franţei), informează AFP.
“Pînă spre sfîrşitul ultimului deceniu al secolului XX ştiam că oceanele absorb o treime din dioxidul de carbon din atmosferă şi consideram acest proces drept o adevărată binecuvîntare pentru că aveam o cantitate mai mică din acest gaz cu efect de seră în aer. Apoi cercetătorii au descoperit că dezvoltarea organismelor marine cu schelet calcaros este afectată de creşterea nivelului de CO2 din apă, stabilindu-se că această acidificare a apei oceanelor nu este chiar atît de benefică precum se credea”, a explicat Jean-Pierre Gattuso, directorul de cercetare al observatorului oceanografic.


PROCES ACCENTUAT. În fiecare zi, peste 25 de milioane de tone de CO2 produs din activităţile umane este absorbit de apa oceanelor, contribuind la accentuarea procesului de acidificare. Programul de cercetare “Epoca” va mobiliza 27 de echipe de cercetători din nouă ţări europene, timp de 4 ani, pentru afla modificările aduse de creşterea caracterului acid al apei marine asupra ecosistemelor acvatice. Partenerii din cadrul acestui proiect se vor întîlni pentru prima oară marţi la Nice (sud-estul Franţei), pentru a stabili diferitele etape ale acestui proiect de cercetare. “Un prim pas va fi constituit de descrierea nivelului de aciditate al apei oceanelor din prezent, raportat la nivelurile atinse în trecut pe o perioadă de mai multe mii de ani, în trei zone marine: Marea Mediterană, Oceanul Antlantic şi Oceanul Arctic”, a precizat Jean-Pierre Gattuso. “Vom căuta să obţinem date despre gradul de aciditate din trecut al apei mărilor şi oceanelor prin analizarea unor mostre de sedimente de pe fundul mării. Fiecare strat de sedimente corespunde unei anumite perioade de timp şi vom putea estima astfel nivelul pH-ului apei în momentul în care anumite cochilii şi schelete calcaroase se formau”, a mai adăugat el.


CAPACITATEA DE ADAPTARE. Mai departe, cea mai importantă etapă a programului de cercetare “Epoca” se va orienta asupra studierii răspunsului organismelor simple marine ­ zooplanctonul, fitoplanctonul, algele, moluştele şi coralii ­ la fenomenul de acidificare. De asemenea, cercetătorii îşi propun să evalueze capacitatea de adaptare a acestor organisme la un mediu marin din ce în ce mai acid.
  • Rompres

×
Subiecte în articol: verde! oceanelor