x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acordul între România şi SUA, privind scutul antirachetă, a intrat în vigoare

Acordul între România şi SUA, privind scutul antirachetă, a intrat în vigoare

23 Dec 2011   •   09:19
Acordul între România şi SUA, privind scutul antirachetă, a intrat în vigoare

Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania a intrat in vigoare, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

"Sistemul de interceptori de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA va fi amplasat in Baza aeriana de la Deveselu, ca parte componenta a Abordarii Adaptive in Etape a Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al SUA in Europa, la orizontul anului 2015", anunta MAE pe site-ul oficial.

Acordul privind amplasarea in Romania a unor elemente ale scutului american antiracheta a fost semnat, la 13 septembrie, la Washington, in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu, la un an si jumatate de la anuntul privind participarea Romaniei la acest proiect.

Inainte de incheierea acordului au avut loc sapte runde de negocieri, delegatia romana fiind condusa de secretarul de stat Bogdan Aurescu, iar cea americana de Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, la 15 decembrie, ca a promulgat legea pentru ratificarea acordului dintre Romania si SUA privind scutul antiracheta, el explicand ca, in aceste conditii, activitatile de transformare si adaptare si cele de dotare cu rachete aeriene ale bazei de la Deveselu pot incepe.

Senatul a adoptat, la 6 decembrie, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, document aprobat anterior si de Camera Deputatilor. Senatorii si-au insusit raportul favorabil comun, fara amendamente, al comisiilor pentru aparare si de politica externa. La sedinta in care a fost votat acest Acord a asistat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, si secretarul de stat, Bogdan Aurescu, cel care a condus echipa de negociere cu SUA. Adoptarea documentului a fost sustinuta in plen de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in 16 noiembrie, cu 261 de voturi "pentru", 4 voturi "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania. (V.M.)

×