x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Activitatea notarilor, afectată de criza imobiliară

Activitatea notarilor, afectată de criza imobiliară

de Veronica Micu    |    21 Noi 2008   •   00:00
Activitatea notarilor, afectată de criza imobiliară

Ieri, la Sinaia, au debutat lucrările celui de-al 8-lea Congres al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. Evenimentul, organizat pe tema "Notarul public-funcţie de autoritate publică" va dura până sâmbătă, ocazie cu care vor fi validate alegerile pentru noua echipă ce va asigura conducerea breslei notarilor în următorii patru ani. Una dintre concluziile raportului de activitate a Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prezentat în cadrul evenimentului, a fost că activitatea notarială a scăzut în anul 2008, înregistrând, faţă de anii precedenţi, cu peste 1 milion de proceduri notariale mai puţin, din cauza crizei imobilare.



Printre invitaţii de onoare s-au numărat: Juan Bolas Alfonso, preşedintele Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană, Pierre Becque, vicepreşedintele Comisiei de Afaceri Europene a Uniunii Internaţionale a Notariatului şi  Alain Moreau, preşedintele Institutului Internaţional de Istorie a Notariatului. În cuvântul sau de deschidere, preşedintele nou ales, Dumitru Viorel Mănescu, a ţinut să sublinieze două idei. Prima ţine de faptul că originea actualei crize se află şi în actele de corupţie, într-un sistem care e adeptul libertăţilor totale în materie de operaţiuni de piaţă. Asta în contrast cu punctul de vedere şi practica majoritătii statelor europene în care profesia de notar este una de autoritate publică, dând garanţiile legale necesare operaţiunilor pe care la certifică. A doua idee susţinută de Mănescu face referire la majoritatea sondajelor de opinie din ultima perioadă. Acestea arată că, dintre profesiile juridice, notarii sunt singurii faţă de care populaţia are o percepţie pozitivă, ei nefiind implicaţi în scandaluri publice legate de acte de corupţie.

Notarii vor putea depista actele de identitate false

Potrivit raportului Consiliului UNNPR, notarii vor putea accesa, prin internet, cu sprijinul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), baza de date privind evidenţa populaţiei, pentru a depista actele de identitate false. "În cursul anului 2008, au avut loc la sediul MIRA o serie de reuniuni ale grupului de lucru comun Ministerul de Interne - Uniunea Notarilor, referitoare la stabilirea unei soluţii de accesare a bazei de date privind evidenţa populaţiei de către notarii publici, în scopul depistării actelor de identitate false ce pot fi prezentate notarilor", se mai arată în raportul Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. "Să presupunem că vine la mine un client pe care nu-l cunosc. Eu pot să-l verific în acea bază de date. Se trimite, prin mail, o copie după cartea de identitate, la Direcţia de evidenţă a populaţiei. Se vor face verificări la serverul central şi ni se trimite copia cărţii de identitate. Asta va dura exact cinci minute", a declarat, ieri, preşedintele UNNPR, Dumitru Viorel Mănescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Mănescu a precizat că, iniţial, s-a încercat verificarea prin linii telefonice securizate, idee la care s-a renunţat din cauza costurilor mari. "S-a pus problema unor linii telefonice securizate. Sunt foarte costisitoare, un abonament costa 200 de euro pe lună, pe cabinet notarial. Acum am lucrat cu ei (n.r. - MIRA) şi am găsit un sistem mai avantajos pentru notari şi aproape la fel de sigur. Este vorba despre accesul direct la internet, printr-o linie securizată, ce ar putea fi implementată până la sfârşitul anului", a mai declarat Viorel Dumitru.
În raportul Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, se precizează că Ministerul Internelor şi Reformei Administrative îşi va da acordul final, pentru punerea în execuţie a proiectului, condiţia fiind ca Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România să suporte toate cheltuielile necesare implementării programului.
"Problema s-a discutat. Este o chestie tehnică şi se suportă efectiv din partea uniunii, pentru că noi nu avem niciun fel de fonduri. Să nu vă închipuiţi că noi primim bani de undeva, subvenţii sau altceva. N-am apelat la fonduri PHARE. Tot ce se face este din cota de 5% pe care notarii o platesc la uniune. 3% se duc la camerele notariale, iar 2% la Uniunea notarilor", a declarat Viorel Dumitru. La nivelul UNNPR, au fost demarate o serie de acţiuni vizând crearea sistemului informatizat securizat la nivelul tuturor birourilor notariale, potrivit raportului Consiliului UNNPR, prezentat în cadrul Congresului notarilor publici.

Cea mai slabă activitate din ultimii 13 ani, din cauza crizei imobiliare

Activitatea notarială a scăzut în anul 2008, înregistrând, faţă de anii precedenţi, cu peste 1 milion de proceduri notariale mai puţin, din cauza crizei imobilare, potrivit aceluiaşi raport. Documentul face o comparaţie a anului 2004, când numărul procedurilor notariale, însemnând acte mobiliare şi imobiliare, testamente sau acte de partaj, era de aproape 3,5 milioane, faţă de anul 2008, când numărul s-a redus la 2,8 milioane. "Era inevitabil un colaps imobiliar", a declarat preşedintele UNNPR, Dumitru Viorel Mănescu.
El a estimat o scădere a pieţei imobiliare cu aproape 70%, în următoarele luni, comparativ cu perioada octombrie-decembrie din 2007. Spre deosebire de numărul procedurilor notariale implicând imobiliarele, numărul actelor de partaj s-a menţinut ridicat în comparaţie cu anii precedenţi, explicaţia preşedintelui UNNPR fiind că oamenii preferă să apeleze la notar pentru realizarea partajului, deoarece tarifele sunt mai mici decât la avocaţi.
Viorel Mănescu consideră că la baza crizei financiare care a pornit din Statele Unite ale Americii "stau uşurinţa şi riscul: uşurinţa cu care au fost acordate credite ipotecare, urmată de riscurile excesive asumate de investitorii financiari".




×
Subiecte în articol: romania notarilor