x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adjunct din Finanţele Publice Maramureş, arestat în cazul rambursărilor ilegale de TVA

Adjunct din Finanţele Publice Maramureş, arestat în cazul rambursărilor ilegale de TVA

27 Mai 2009   •   00:00

Călin Grebleş, adjunctul şefului Administraţiei Inspecţie Fiscală Contribuabili Mijlocii din Finanţele Publice Maramureş, a fost arestat, ieri, pentru complicitate la luare de mită, la şantaj şi infracţiuni economice, în cazul rambursărilor ilegale de TVA, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj, îl cercetează penal pe Călin Dan Grebleş, adjunctul şefului Administraţiei Inspecţie Fiscală Contribuabili Mijlocii din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş, în dosarul rambursărilor ilegale de TVA, în care au mai fost arestaţi doi inspectori de la Finanţe.

Călin Dan Grebleş este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată, complicitate la şantaj, participaţie improprie sub forma complicităţii la infracţiuni prevăzute de legea privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi legea contabilităţii, în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Conform sursei citate, în cursul anului 2008, "prin ameninţări repetate şi directe", un alt inculpat în acest caz, Kadlec Robert Daniel, i-a constrâns pe administratorii a două societăţi comerciale să introducă în evidenţa contabilă documente care nu aveau la bază operaţiuni reale, iar apoi să solicite rambursarea TVA deductibilă. Inspectorul i-a ameninţat că îşi va exercita abuziv funcţia şi va aplica amenzi mari firmelor, iar în final va determina închiderea acestora, se precizează în comunicat.

Sursa citată mai arată că Grebleş i-a remis lui Kadlec mai multe facturi fiscale atestând operaţiuni fictive, iar acesta din urmă, la rândul său, le-a pus la dispoziţia administratorilor de societăţi.

Grebleş a fost unul dintre iniţiatorii acestei activităţi şi i-a promis lui Kadlec că îl va sprijini atât prin obţinerea facturilor, cât şi printr-o protecţie profesională în faţa eventualelor controale care ar putea fi declanşate de către organele superioare, susţine DNA.

În baza acelor documente contabile fictive, cele două societăţi au beneficiat de rambursarea TVA în valoare de aproximativ 900.000 de lei, din care Kadlec a primit suma de 600.000 de lei, respectiv de rambursarea TVA în valoare de 400.000 de lei, sumă care i-a fost predată integral inculpatului.

Potrivit sursei citate, din banii primiţi, Kadlec i-a dat lui Grebleş suma totală de 750.000 de lei. În plus, acesta din urmă a mai primit de la administratorul uneia dintre societăţi material lemnos în valoare de 5.400 de lei.

Inspecţiile fiscale privind cererea de rambursare a TVA au fost efectuate de o altă persoană cercetată în acest caz, Crina Abrihan, în mod superficial, fără a se constata vreo neregulă, aceasta primind o parte din suma încasată de Kadlec de la administratorii societăţilor comerciale, menţionează sursa citată.

Potrivit DNA, prin înregistrarea facturilor fiscale fictive în evidenţa contabilă s-au înregistrat cheltuieli fictive, creându-se un prejudiciu statului, prin neplata impozitului pe profit, în valoare de 822.232 de lei. De asemenea, bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 943.635,5 de lei, reprezentând valoarea TVA rambursată nelegal.

Călin Grebleş a fost reţinut, luni, de procurorii anticorupţie, iar marţi Tribunalul Maramureş a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru 29 de zile.

În 22 şi 23 mai, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial din Cluj au dispus reţinerea lui Daniel Robert Kadlec şi a Crinei Abrihan, pentru 24 de ore, aceştia fiind apoi arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Maramureş.

Potrivit DNA, inspectorul Kadlec de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Maramureş - Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii este acuzat de anchetatori de luare de mită, şantaj în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, participaţie improprie sub forma instigării la infracţiuni prevăzute de Legea privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi de Legea contabilităţii, în formă continuată precum şi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Colega acestuia, Crina Abrihan, inspector principal în cadrul Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mici Baia Mare, este cercetată de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, complicitate la infracţiunea de şantaj în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. (V.A.)

×