Judecătoria Sectorului 1 a decis, astăzi, executarea silită a lui Adrian Năstase în dosarul în care Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut recuperarea prejudiciului adus statului de fostul premier şi de ceilalţi inculpaţi din dosarul "Trofeul calităţii". Potrivit ISC, prejudiciul se ridică la 1.400.000 de euro. Decizia este definitivă, însă avocaţii lui Năstase pot cere suspendarea sau amânarea sa.
"Admite cererea de încuviinţare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicenţiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcţii. Încuviinţează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripţia teritorială a Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, potrivit art. 3711 alin. 3 C. proc. civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentinţa penală nr. 176/30.01.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală în dosar nr. 514/1/2009 rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum şi pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C. proc. civ", se precizează în decizia judecătorilor, potrivit Agerpres.
Pe 12 iulie 2012, secretarul general al ISC Marian Bucur, care era audiat la acea dată la DNA ca martor în dosarul fostului şef al ISC Adrian Balaban Grăjdan, susţinea că instituţia analizează posibilitatea angajării unui executor judecătoresc pentru recuperarea prejudiciului creat în urma organizării concursului "Trofeul calităţii".
Tot anul trecut, pe 25 mai, DNA informa că procurorii anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de Constantin Adrian Balaban Grăjdan, inspector general al ISC la data săvârşirii faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului. Potrivit DNA, în 22 mai, Grăjdan, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne privind circuitul documentelor şi fără a avea avizul vreunei direcţii din cadrul ISC, a întocmit, a semnat şi a transmis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă prin care renunţă, în numele instituţiei, la pretenţiile civile în dosarul 2470/1/2012 - 'Trofeul calităţii', în condiţiile în care inspectoratul se constituise parte civilă în proces încă din faza de urmărire penală, iar la termenul din data de 16 mai, instituţia îşi majorase pretenţiile civile la suma de peste 7,5 milioane lei.