x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Năstase scrie despre "Regimul probelor în Regimul Băsescu"

Adrian Năstase scrie despre "Regimul probelor în Regimul Băsescu"

12 Mar 2016   •   16:24
Adrian Năstase scrie despre "Regimul probelor în Regimul Băsescu"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

<< Va reamintesc celebrele cuvinte ale intemeietorului NKVD: „Nu exista nevinovati; exista doar persoane de care nu ne-am ocupat suficient”.

Basescu, imediat dupa alegerile din 2004,  si-a format o echipa care a stiut ce are de facut. Tintele au fost clar stabilite. Sistemul de probe, promovat de „guru” Macovei, a fost utilizat corespunzator – numarul imens de martori ai acuzarii (974 de martori in „Trofeul Calitatii”, record mondial); sistemul denunturilor sub presiune (vezi „Trofeul calitatii” sau Octavian Cretu, de la Borsec, in „Zambaccian”); acceptarea probelor indirecte ( intrebati Ambasada americana daca in SUA sunt acceptate probele circumstantiale); utilizarea inregistrarilor ambientale inainte de aprobarea legii care le stabilea (Dosarul „Zambaccian”), utilizarea drept corp delict a unor dolari care nu fusesera tipariti ( Dosarul „Zambaccian”). Asa arata „statul de drept” al lui Basescu, in complicitate cu Barrosso-MCV si Macovei.

Sigur, in al doilea mandat al sau, metodele s-au rafinat si mai mult, tintele s-au inmultit. Au fost adoptate codurile penale, sub presiunea lui Basescu. Practica interceptarilor, acceptata de coduri, a dovedit insa si ramificatiile mafiote intre membrii echipei sale. S-a produs deci bumerangul „inovatiilor” de procedura, initial utilizate impotriva adversarilor politici.

Acum, Basescu nu mai apara „statul de drept” (DNA, parchete, etc) ci este preocupat de „drepturile omului”.  Iar fosta sa marioneta de la justitie, fostul procuror comunist, Macovei Monica, ii raspunde in mod cinic; „Intr-o tara in care criminalitatea este ridicata, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin”. Cam asta era si filozofia NKVD-ului. Si a promovat-o, de fapt,  timp de zece ani, si cel care acum se lamenteaza. Ma astept ca, in curand, Basescu sa devina un adevarat „freedom fighter” si presedintele tuturor asociatiilor de aparare a drepturilor omului >> , scrie Adrian Năstase pe blogul său.

×