x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adriean Videanu, audiat la DIICOT. Fostul ministru, URMĂRIT PENAL pentru complot şi subminarea economiei naţionale

Adriean Videanu, audiat la DIICOT. Fostul ministru, URMĂRIT PENAL pentru complot şi subminarea economiei naţionale

de Veronica Micu    |    12 Sep 2013   •   10:16
Adriean Videanu, audiat la DIICOT. Fostul ministru, URMĂRIT PENAL pentru complot şi subminarea economiei naţionale
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
UPDATE 11:18 - Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, la ieşirea din sediul Parchetului General, că are toate documentele cu care să-şi probeze nevinovăţia în dosarul în care este cercetat pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

"În momentul de faţă pot afirma cu certitudine că am toate argumentele şi toate documentele cu care să-mi probez nevinovăţia şi acest lucru sper să se întâmple în perioada următoare. Când informaţiile vin numai dintr-o singură parte, evident că judecă în sensul ăla", a spus Videanu, care nu a fost însoţit de un avocat.
---------------------------------------------------

Fostul ministru al Economiei, democrat-liberalul Adriean Videanu, s-a prezentat, în această dimineaţă, la sediul DIICOT. Potrivit unui comunicat al DIICOT, "procurorii au dispus, la data de 9 septembrie 2013, începerea urmăririi penale faţă de Videanu Adriean, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot si subminarea economiei naţionale".

"La data de 9 septembrie 2013, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat Direcţiei faptul că Preşedintele României a adresat ministrului justiţiei cererea privind urmărirea penală a lui Videanu Adriean, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal instrumentat de către procurorii D.I.I.C.O.T. Urmare a acestui demers şi motivat de împrejurarea că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor sesizate, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus, la data de 9 septembrie 2013, începerea urmăririi penale faţă de Videanu Adriean, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot si subminarea economiei naţionale, prevăzute de art. 167 alin. 1 C.pen. şi art. 165 alin. 1 şi 2 C.pen., fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei", se arată în comunicatul DIICOT.

Dosarul în care Videanu şi Varujan Vosganian sunt acuzaţi de subminarea economiei naţionale a fost deschis la sfârşitul anului 2011. Mai mulţi angajaţi ai Romgaz au fost acuzaţi de implicare într-o reţea care a oferit gaz la preţ preferenţial grupului condus de omul de afaceri Ioan Niculae, Interagro.

Procurorii DIICOT susţin că în perioada în care au fost miniştri, Vosganian (decembrie 2006 – decembrie 2008) şi Videanu (decembrie 2008 - septembrie 2010) au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine şi trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor Interagro.

Miniştrii ar fi acordat discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către firma lui Ioan Niculae peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă cu nerespectarea dispoziţiilor legale. Toate acestea, în condiţiile în care Interagro înregistra datorii la plata gazelor consumate. Prejudiciul în acest dosar este de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT susţin că Romgaz SA a livrat către Interagro, în această manieră, gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 de lei, aproximativ 500.000.000 de dolari. În acest dosar au mai fost puşi sub acuzare miliardarul Ioan Niculae şi alţi 40 de directori din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE.

Varujan Vosganian a respins ieri toate acuzaţiile şi a spus că nu-şi va da demisia din funcţia de ministru. El a arătat că memorandumurile prin care s-a decis livrarea de gaz ieftin către firmele lui Niculae au fost aprobate de Guvern.

Adriean Videanu a declarat că este nevinovat şi că Romgaz a avut profit în timpul mandatului său. "Decizia de a vinde gaz mai ieftin Interagro a fost luată de Guvern, guvern din care făcea parte şi Victor Ponta," a ţinut să precizeze fostul ministru.

×