x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adriean Videanu reînvie mercurialul

Adriean Videanu reînvie mercurialul

21 Iul 2010   •   00:00
Adriean Videanu reînvie mercurialul
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

După ce vineri ministrul Economiei, Adriean Videanu, sugera că va trimite Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) peste firmele care au preţuri prea mari, ieri, oficialul a dat înapoi, spunând că Observatorul Preţurilor este doar un demers preventiv şi nu va interveni în deciziile comerciale ale societăţilor sau în opţiunile consumatorilor.



"Nici o autoritate a statului nu va interveni în decizia unui comerciant sau a unui consumator, dacă, evident, aceştia respectă legea. Observatorul se doreşte a fi o măsură de natură administrativă şi preventivă, pentru corecta informare a cetăţeanului, în ideea de a lua deciziile cele mai corecte, pentru că în perioadă de criză pot să apară speculaţii în piaţă. Cred că acest observator va avea eficienţa scontată", a afirmat Videanu într-o conferinţă de presă.

Sunt vizate în special preţurile la produsele alimentare, dar Ministerul Economiei vrea să extindă monitorizarea şi la servicii. Videanu declara vineri că intenţionează înfiinţarea acestui Observator al Preţurilor după ce modelul grecesc şi-a dovedit viabilitatea. "Vom înfiinţa Observatorul Preţurilor, care va monitoriza preţurile în 1.400 de locaţii din ţară. În Grecia, preţurile au scăzut cu 7% după trei luni de la introducere. Unde există derapaje, ANPC va interveni să vadă ce se întâmplă acolo", declara vineri Videanu.

Ulterior s-a dovedit că inflaţia din Grecia este de 5%. În plus, patronatele nu sunt de acord cu existenţa unui astfel de instrument. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a declarat la mai multe televiziuni că, prin existenţa unui astfel de Observator, clienţii pot fi direcţionaţi spre anumite magazine, distorsionând piaţa. Pentru crearea acestui organism nu vor fi operate angajări, iar costurile sunt "minimale". În prima etapă, Observatorul va afişa preţurile produselor de bază, care vor putea fi consultate pe un portal de internet.

Deocamdată, proiectul este învăluit în ceaţă şi nu se ştie nici când preţurile vor începe să fie monitorizate, nici când datele vor fi puse pe internet. Cert este că Ministerul Economiei şi ANPC vor trebui să discute prevederile proiectului cu marii retaileri, după cum a anunţat chiar Videanu.

Ministrul a mai plusat şi cu o linie verde, care va funcţiona în paralel cu Observatorul. El a adăugat că în perioadele de criză pot apărea speculaţii în piaţă. În noua formulare, proiectul prevede o analiză în funcţie de produs, săptămânală, lunară până la anuală. Pe portal, fiecare comerciant îşi va afişa preţurile practicate. Munca aceasta este destul de asemănătoare cu ce calculează Institutul Naţional de Statistică (INS).

×
Subiecte în articol: special observator