x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afacerea Expo-Flora pute!

Afacerea Expo-Flora pute!

de Oana Stancu Zamfir    |    Monica Andrei Capatos    |    27 Ian 2007   •   00:00
Afacerea Expo-Flora pute!

Daca vreti sa faceti afaceri cu Pri-maria Capitalei, cautati-l pe aleile din parcuri pe Virgil Cirstea! Are spatii de inchiriat pe doi lei. Iar dupa un an, bagati faliment! Cirstea nu se prinde...

Directorul ALPAB, Virgil Cirstea, a dezvaluit joi seara, la Antena 3, cum face afaceri cu banii bucurestenilor: se lasa agatat in parc de necunoscuti, nu-l intereseaza cine sunt si ce activitati desfasoara, cu toate acestea le inchiriaza spatii la preturi de nimic. De aici incolo, sanatate si la gara!

Dezvaluirile din Jurnalul National legate de afacerile pe care le face Administratia Lacuri si Parcuri (ALPAB) in Herastau l-au scos din barlog pe directorul Virgil Cirstea, care a venit joi seara in emisiunea "Stirea zilei", a Gabrielei Vranceanu Firea, pentru a justifica modul in care gaseste de cuviinta sa cheltuiasca banii bucurestenilor. Daca o terasa in Herastrau poate parea o afacere minora, nu la fel de neinsemnat arata bugetul de care dispunde dl Cirstea: numai anul acesta el se ridica la 50 de milioane de euro.

"SELECTIE NATURALA". Cirstea a dezvaluit ca nu a facut nici licitatie, nici selectie de oferte atunci cand a incheiat contractul de asociere in participatiune cu firma SC Kontex Business Group SRL. Care la vremea aceea (19.05.2005) nici nu era Kontex Group, ci SC General Construct&Invest SRL. Pur si simplu a dat Expo-Flora unui necunoscut care l-a abordat pe aleile parcului Herastrau.

"Ideea a fost preluata in parc undeva. Eu in fiecare zi merg intr-un parc din Capitala. Nu cunosc acesti asociati. Nu i-am vazut niciodata in viata mea. De altfel, a fost singura data cand i-am mai vazut. Restul contractului a fost facut de compartimentele pe care le conduc. Va rog sa ma credeti ca asa s-a intamplat. Sunt atatea idei cu care vin cetateni ai Capitalei. Unii vor sa faca tiribombe, altii sa se dea cu parapanta...", a povestit seful lacurilor si al parcurilor bucurestene.

El a dat asigurari ca persoana care l-a abordat pentru inchirierea spatiului nu este colega sa de Primarie si de partid, Cristina Pirvulescu (despre care a subliniat ca nu are nici o implicare in aceasta afacere), ci un domn. "Cred ca il chema Vasiluta Catalin. E cel din contract".

COFETARIE CU AROMA DE BETON. Ce obiect de activitate au cei cu care s-a asociat la deschiderea actualei cafenele, dl Cirstea nu stie. "Ce mari investigatii as fi putut sa fac pentru o cofetarie?", a pretextat el. Directorul ALPAB nu a reusit insa sa explice cum a acordat spatiu pentru alimentatie publica unei societati al carei obiect de activitate baloteaza intre "constructii/lucrari de geniu" si "salubritate/depoluare". El a insistat insa ca "expo-cafeneaua" ar fi de fapt o cofetarie pentru copii si bunici. Mesajul unui telespectator care semnala ca in "cofetarie" "se fumeaza in draci" l-a lasat impasibil.
foto: ANTENA 3
"AER CURAT". Virgil Cirstea, un director care se plimba mult prin parcuri

IEFTIN. Cea mai controversata parte a contractului este cea legata de chiria pe care Administratia Lacurilor o percepe "asociatului" sau secret (dupa cum am aratat zilele trecute, este vorba de o firma fantoma, inregistrata in SUA). Pentru 174 de metri patrati construiti plus 390 mp anexa, in zona zero a Capitalei, expertii spun ca pretul se ridica la 5.000-6.000 de euro lunar. Un telespectator a semnalat, la randul lui, ca pentru o "ghereta de doi pe doi" in Piata Matache licitatia porneste de la 2.500 de euro lunar. Dl Cirstea percepe 1.260 de euro lunar, plus 20% din profit. "Aceasta cantitate de bani a fost inspirata de hotararile Consiliului General, care, de-a lungul timpului, a fixat chiriile pentru zonele respective", a spus directorul ALPAB.

Cat despre cota din profit, el nu a fost capabil sa precizeze daca firma a iesit pe plus pana acum sau a avut pierderi. Asta desi invoca ordine de plata pe care le-ar fi "lecturat" de dimineata. Totusi, spontainetatea il doboara: "Valoarea totala a contractului este de 302.400 de euro". Impartirea la cei 20 de ani de contract arata ca nici dl Cirstea nu ia in calcul vreun ban din asa-zisul profit.

BUN DE REZILIERE
Cirstea a pretins ca nu este la curent nici cu faptul ca firma cu care s-a asociat pe 20 de ani a intrat in procedura de lichidare la cateva luni dupa semnarea contractului cu Municipalitatea. "Ma bucur ca mi-ati adus la cunostinta aceste lucruri, va asigur ca daca ele se verifica vom proceda la rezilierea contractului", a falsat directorul ALPAB. Conform contractului, informatia nu trebuia sa i-o furnizam noi. Potrivit art. 15 din actul pe care ni l-a pus la dispozitie, pana la urma, in cazul in care asociatul secund (Kontex) se afla in procedura de reorganizare judiciara, lichidare sau faliment, contractul se reziliaza automat. Directorul Cirstea nu a mai raspuns ieri la telefon pentru a arata ce masuri a luat in urma informatiilor pe care le-a primit.
×
Subiecte în articol: observator cirstea