
Concret, au fost inspectați 30 de operatori economici, iar în urma verificărilor, autoritățile au descoperit o serie de nereguli grave care pun în pericol siguranța și sănătatea consumatorilor.
Printre cele mai importante neconformități identificate se numără prezența gândacilor în blocul alimentar, folosirea de produse și proceduri nesigure, lipsa igienizării corespunzătoare a echipamentelor de expunere a produselor și a pavimentului, agregate frigorifice deteriorate, lipsa informării corecte în meniuri, produse cu data limită de consum depășită și produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare. De asemenea, s-au constatat deficiențe în ceea ce privește echipamentele de verificare metrologică.
Ca urmare a acestor constatări, ANPC a aplicat amenzi în valoare totală de 506.000 lei și a emis 4 avertismente. În plus, au fost retrase de la comercializare 348,2 kg de produse alimentare periculoase pentru consum, iar operatorii economici care nu au remediat imediat deficiențele au fost sancționați cu oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea acestora. Printre operatorii sancționați se numără lanțuri de restaurante și magazine binecunoscute.
În cadrul acțiunii de control, au fost luate produse alimentare pentru analize microbiologice și chimice. Printre produsele prelevate se află preparate din carne de pui, carne de porc, paste de tomate, pește și altele, pentru a fi verificate din punct de vedere al siguranței alimentare în laboratoare acreditate.
La un market din incintă au fost descoperite mai multe nereguli, inclusiv rasteluri neigienizate, ulei de prăjire cu un grad ridicat de utilizare, produse alimentare fără etichete de identificare, nerespectarea temperaturilor de păstrare a preparatelor alimentare calde și agregate frigorifice neigienizate. Aproape 200 de kg de produse alimentare au fost retrase de la comercializare, iar pentru neconformitățile descoperite au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 98.000 lei. De asemenea, măsurile de remediere a deficiențelor au fost impuse cu termene clare pentru operatorii economici.
„ANPC va continua monitorizarea și verificarea operatorilor economici pentru a asigura respectarea normelor sanitare și de siguranță alimentară, protejând astfel drepturile consumatorilor și asigurând un mediu sigur și sănătos pentru toți cetățenii”, a declarat Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC.
