x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator AFP: Guvernul Theodor Stolojan va trebui să recurgă la măsuri lipsite de popularitate

AFP: Guvernul Theodor Stolojan va trebui să recurgă la măsuri lipsite de popularitate

11 Dec 2008   •   00:00

Economistul Theodor Stolojan, însărcinat cu formarea viitorului guvern al României, va trebui să adopte măsuri lipsite de popularitate pentru a menţine sub control deficitul bugetar, în contextul în care se conturează riscul unei crize economice, comentează AFP.



Cunoscut pentru rigoarea sa, Theodor Stolojan, care a lucrat la Banca Mondială în anii 1990, nu a rezistat tentaţiei populismului în campania electorală din 30 noiembrie, promiţând creşterea salariilor şi pensiilor. "Dar, după alegeri, toate aceste promisiuni trebuie abandonate, fiind exclusă posibilitatea creşterilor salariale în sectorul public", este de părere economistul şi fostul bancher Bogdan Baltazar.

Aceasta este o veste proastă pentru sindicatele care ameninţă cu acţiuni de protest. "Guvernul va trebui să se aştepte la mişcări de protest dacă nu îşi respectă promisiunile", avertizează liderul sindicatului funcţionarilor, Vasile Marica.

După multiplicarea "cadourilor electorale" în ultimele luni, în contextul în care România avea o creştere economică de nouă la sută, Guvernul liberal a fost nevoit să admită că are dificultăţi la constituirea fondurilor pentru plata salariilor şi pensiilor. Deficitul public, stabilit la 2,3 la sută în 2008, a atins deja 3 la sută în primele 11 luni şi riscă să ajungă la 4 la sută pănă la sfârşitul anului.

Theodor Stolojan a anunţat că prima sarcină a viitorului guvern, ce urmează să fie învestit la 22 decembrie, va fi elaborarea unui nou proiect de buget pentru 2009, în contextul degradării situaţiei economice.

Un prim proiect, depus la Parlament de Guvernul actual, fixează o creştere de 6 la sută, deşi analiştii sunt de părere că o creştere de 2-3 la sută trebuie considerată optimistă.

Analiştii subliniză importanţa cooperării strânse între premier şi guvernatorul (BNR), Mugur Isărescu, care de multe ori a fost singurul care a pledat pentru politici fiscale şi monetare de austeritate.

Şi în timp ce România riscă să fie afectată de scăderea fluxurilor de capital, mulţi economişti cred că noul guvern va trebui să apeleze la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Mondială.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania