x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inteligența artificială poate acum să prezică Alzheimer cu până la 7 ani în avans

Inteligența artificială poate acum să prezică Alzheimer cu până la 7 ani în avans

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2024   •   23:30
Inteligența artificială poate acum să prezică Alzheimer cu până la 7 ani în avans

Veste bună pentru cei care se tem de Alzheimer: o echipă de cercetători a dezvoltat un sistem de inteligență artificială (AI) care poate prezice cu exactitate apariția bolii cu până la 7 ani înainte.

Sistemul analizează milioane de dosare de sănătate și identifică tiparele care leagă Alzheimer de alte afecțiuni.

O echipă de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) și de la Universitatea Stanford a aplicat metode de învățare automată la peste 5 milioane de dosare de sănătate, antrenând inteligența artificială pentru a identifica tiparele care leagă Alzheimer de alte afecțiuni.

Sistemul rezultat nu este perfect, dar atunci când a fost testat cu informațiile unor persoane despre care se știe că au dezvoltat Alzheimer mai târziu, AI a reușit să prezică cu exactitate apariția acestuia în 72% din cazuri - cu până la 7 ani înainte, în unele cazuri.

Puterea de predicție a sistemului de inteligență artificială rezultă din capacitatea sa de a combina analizele mai multor tipuri de risc pentru a calcula probabilitatea de apariție a bolii Alzheimer. Descoperirile ar putea să ne spună mai multe despre cauzele bolii, precum și cine ar putea fi vulnerabil la aceasta.

"Este un prim pas spre utilizarea inteligenței artificiale pe datele clinice de rutină, nu doar pentru a identifica riscul cât mai devreme posibil, ci și pentru a înțelege biologia din spatele acestuia", spune bioinginerul Alice Tang, de la UCSF.

Cercetarea a fost publicată în Nature Aging.

Modelul a detectat o serie de afecțiuni care ar putea fi folosite pentru a calcula riscul de Alzheimer, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, deficitul de vitamina D și depresia. Disfuncția erectilă și o prostată mărită au fost, de asemenea, factori semnificativi la bărbați, iar osteoporoza (o afecțiune a scheletului) a fost semnificativă pentru femei.

Sistemul AI este un instrument de predicție, nu un diagnostic.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ai alzheimer predicţie