x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ai drujbă, nu primeşti ajutor de încălzire

Ai drujbă, nu primeşti ajutor de încălzire

14 Sep 2011   •   21:00
Ai drujbă, nu primeşti ajutor de încălzire

Romanii care au drujba, gater, masina, motoreta, scuter sau trei vaci nu vor primi ajutoare la incalzire, potrivit normelor de aplicare a OUG 70/2011 ce reglementeaza "masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece".

Conform actului normativ, prezentat de Mediafax, romanii care au casa de vacanta, piscina, sauna, salupe, barci cu motor, iahturi, tractor, presa de ulei sau moara de cereale, autoutilitare, autocamioane de orice fel sau remorci, autobuze si microbuze nu primesc ajutoare la incalzire in acest sezon rece. De asemenea, nici cei care detin motociclete, motorete, scutere si masini cu o vechime mai mica de zece ani, "cu exceptia celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente precum si pentru uzul persoanelor aflate in zone greu accesibile" nu vor primi ajutor de la Guvern. Nu vor primi ajutor nici cei care au un teren mai mare de 1.000 de metri patrati la oras si 2.000 de metri patrati la sat, chiar daca este vorba de terenul pe care se afla locuinta. Nici detinatorii de terenuri arabile, forestiere, de fanete, vii, livezi, gradini de legume si flori cu suprafete mari nu se califica pentru a primi ajutor de incalzire. Exclusi de la ajutoarele de incalzire sunt si cei care au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei sau mai mult de trei vaci, cinci porci, 20 de oi sau capre sau 15 familii de albine. Criteriile de acordare a ajutorului de incalzire aplicate incepand cu iarna 2010-2011 au fost, asadar, mentinute, singura noutate din acest an fiind detinerea drujbei. Pentru ve­rificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia, primarii pot face, prin sondaj, anchete sociale.

La sfarsitul lunii august, Guvernul a adoptat Ordonanta privind ajutoarele de incalzire care vor fi acordate persoanelor defavorizate. Potri­vit actului normativ, primesc ajutor de la stat familiile cu un venit lunar de pana la 786 lei/membru. Ordonanta prevede ca subventia la termoficare este eliminata, iar in locul ei statul acorda un ajutor de incalzire numai per­soanelor cu venituri mici. Au­toritatile considera ca fiind consumator vulnerabil pe cel care nu poate sa-si mentina locuinta la cel putin 21 grade si al carui venit net mediu lunar pe membru de familie este de pana la 786 lei in cazul familiilor si 1.082 lei in cazul persoanei singure.

×