Studenţii români vor beneficia de un program destinat consilierii profesionale. Proiectul – denumit "Start în carieră – Bune practici europene în consilierea profesională a studenţilor” - este implementat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi urmăreşte facilitarea accesului pentru 5.000 de tineri absolvenţi la o piaţă a muncii modernă şi dinamică.
Programul se desfăşoară la nivel naţional, în 13 centre de consiliere şi orientare profesională, organizate în câteva oraşe ale ţării, printre care: Bucureşti, Braşov, Timişoara, Craiova, Suceava, Arad, Ploieşti şi Piteşti. În aceste centre, studenţii vor beneficia de sprijin privind descoperirea propriilor abilităţi, identificarea oportunităţilor şi luarea unor decizii profesionale. Vor învăţa să-şi redacteze CV-ul şi scrisoarea de intenţie şi vor fi instruiţi pentru a face faţă interviului de angajare.
Prezent la evenimentul de lansare a proiectului, Irinel Ciocioc, consilierul ministrului Tineretului şi Sportului – Gabriela Szabo, a atras atenţia asupra nivelului şomajului în rândul tinerilor, nivel care atinge 24%, iar neoficial, ar ajunge la 40%. În aceste condiţii, o asemenea iniţiativă urmăreşte creşterea motivării în rândul tinerilor şi, astfel, reducerea ponderii celor fără locuri de muncă.
La conferinţă a participat şi Loredana Urzică - preşedintele Uniunii Studenţilor din România - care a spus că, în momentul de faţă, un consilier este responsabil pentru aproximativ 8.000 de studenţi - sarcină, practic, imposibilă.
Pentru buna consiliere a tinerilor, organizatorii colaborează cu cercetători şi specialişti în psihologie şi ştiinţele educaţiei. Tinerii interesaţi să beneficieze de acest program pot accesa platforma online startincariera.ro.