x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ajutor pentru copiii cu surdocecitate

Ajutor pentru copiii cu surdocecitate

de Diana Scarlat    |    16 Feb 2010   •   00:00

6.564 de nou-născuţi au beneficiat de screening auditiv la naştere în 2009, cu sprijinul Sense International România. Mai mult, Sense International a sprijinit anul trecut înfiinţarea a 33 de clase speciale pentru copiii cu surdocecitate în şcolile speciale din România, 25 de profesori au fost instruiţi special, iar la Timişoara a fost înfiinţat noul Centru de Sprijin în Intervenţie Timpurie.

Programul de educaţie pentru copiii cu surdocecitate sau deficienţe senzoriale multiple, dezvoltat de SI(R), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECT), oferă acestor copii şansa de a merge la şcoală şi de a învăţa, folosind metode şi tehnici specifice utilizate de profesorii instruiţi de SI(R) de-a lungul anilor.

"În anul 2001, când ne-am început activitatea în România, nu existau deloc servicii dezvoltate pentru copiii cu surdocecitate. Nu existau profesori specializaţi, nu exista nici măcar un cuvânt în dicţionarul limbii române pentru acest tip de deficienţă. Cu timpul, am reuşit să schimbăm aceste aspecte, iar astăzi avem parteneri, oameni talentaţi şi cu multă experienţă în domeniu, cu ajutorul cărora încercăm să îmbunătăţim viaţa persoanelor cu surdocecitate şi a familiilor acestora", spune Cristiana Salomie, director al Sense International (România).

PARTENERIATE
Programul beneficiază de sprijinul unei echipe multidisciplinare formate din doctori, psihopedagogi, psihologi şi părinţi ai copiilor cu deficienţe, fiind dezvoltat în parteneriat cu autorităţi naţionale şi locale, grădiniţe şi şcoli. Prin această acţiune, SI(R) a reuşit să faciliteze copiilor şansa de a beneficia de diagnostic, reabilitare şi intervenţie timpurie.

Bilanţul pozitiv al acestui program în anul 2009 s-a concretizat prin testarea auzului şi a vederii la naştere a 6.564 de copii, la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Dr. Ioan Cantacuzino" din Bucureşti, la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Oradea şi la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Dumitru Popescu" din Timişoara.

Pentru acest program de educaţie, Sense International a primit anul trecut două distincţii, în cadrul Premiilor Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2009: Premiul de Recunoaştere (în valoare de 10.000 euro) şi Premiul Practicienilor. Alt program susţinut de SI(R) în 2009 este cel de Intervenţie Timpurie.

CONDIŢII SPECIALE
Cu sprijinul SI(R), 15 şcoli speciale din România au, în anul şcolar 2009-2010, 33 de clase în care învaţă 134 de copii cu surdocecitate sau deficienţe senzoriale multiple. Copiii sunt sprijiniţi de profesori instruiţi de SI(R).

În cadrul acestui program, în anul 2009, SI(R) a organizat Cursul de formare în domeniul surdocecităţii şi deficienţei senzoriale multiple (DSM), la care au participat 25 de profesori din 10 şcoli speciale din Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Sibiu, Craiova, Iaşi, Târgu Frumos, Vaslui, Galaţi şi Bucureşti. Astfel, numărul total de profesori instruiţi de SI(R) în domeniul surdocecităţii de-a lungul anilor a ajuns la 85.

×
Subiecte în articol: observator