x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alb si negru - Principalele evenimente din Justitie

Alb si negru - Principalele evenimente din Justitie

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    15 Mai 2006   •   00:00
Alb si negru - Principalele evenimente din Justitie

Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.

In ciuda eforturilor de a sterge de pe obrazul justitiei stigmatul imixtiunii politice, majoritatea romanilor continua sa creada ca "doamna oarba" este inca influentata politic. Potrivit unui sondaj INSOMAR difuzat sambata, aproape trei sferturi din cetatenii romani cred acest lucru. Mai exact, 74% dintre intervievati sunt de parere ca in momentul de fata justitia este influentata politic.

INCREDERE SCAZUTA. Cat despre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), ai carei procurori s-au intrecut saptamana trecuta la facut rechizitorii, studiul INSOMAR releva aspecte nu tocmai placute. Astfel, activitatea DNA este apreciata ca fiind "foarte buna" doar de 5% dintre respondenti. De aproape trei ori mai multi (14%) sunt cei care au catalogat rezultatele DNA ca "foarte proaste", iar calificativul "destul de proaste" l-au dat 39% dintre intervievati. Adica de aproape opt ori mai multi decat cei care lauda DNA. Cei mai multi dintre romani (42%) apreciaza ca fiind "destul de buna" activitatea procurorilor anticoruptie. Studiul INSOMAR a fost realizat pe un esantion de 1.216 persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 2,8%.

REMINISCENTE.Aceasta perceptie a romanului despre puternica inraurire a politicului asupra celor care impart dreptatea vine din vremuri apuse. Lungii ani ai tranzitiei romanesti de la comunism la democratie, caracterizati de haosul modificarilor legislative, au facut ca imaginea justitiei sa aiba si mai mult de suferit. Ofensive impotriva coruptiei au fost multe si in diverse legislaturi, dar rezultatele lor au semanat si mai multa neincredere. Si asta deoarece "inamicul public numarul unu" a fost de fiecare data altul, din patru in patru ani, adevarul judiciar contrazicand insa show-ul mediatic.

SARACIA, PE ROL. Dincolo de cercetarea "marilor fraude", din cauza saraciei, cetateanul de rand traieste drama neputintei de a-si apara cum se cuvine drepturile. Daca vrei dreptate, trebuie sa scoti si bani din buzunar: pentru taxele de timbru, pentru onorariile de avocati. Din pacate, in tara asta sunt mii de oameni care nu-si permit sa-si plateasca nici apa potabila, ce sa mai spunem de un avocat care sa te apere cand te da in judecata Regia de Apa, asa cum s-a intamplat zilele trecute in Valea Jiului cu 2.000 de familii "rau-platnice".

DE FRICA STEGULETULUI, DNA A SCOS DOSARE
Cu cateva zile inainte de raportul Uniunii Europene privind progresele Romaniei in procesul de aderare, procurorii DNA au finalizat nu mai putin de patru rechizitorii. Miercuri, ei l-au trimis in judecata pe fostul sef al Secretariatului General al Guvernului, senatorul Serban Mihailescu. Joi a venit randul fostului deputat PSD Vasile Ioan Savu. Ambii vor fi judecati de Instanta Suprema. Anchetatorii au muncit chiar si duminica, trimitand in fata judecatorilor cateva cadre de politie implicate fie in contrabanda cu tigari, fie in traficul cu vize de intrare in Romania.
Denuntat de fostul sau consilier personal Fanel Pavalache, senatorul Mihailescu va fi judecat pentru comiterea infractiunilor de luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, pentru ca i-ar fi pretins lui Pavalache 11 arme de vanatoare (din care ar fi primit doar 9), in schimbul mentinerii acestuia in functie. "Nu am vazut nici o arma, nu am luat, nu am dat. Nu am avut niciodata. Nu am nici un fel de cunostinta despre o asemenea tranzactie. Ma voi apara in fata instantei de judecata", ne-a declarat senatorul Serban Mihailescu. Vasile Savu va fi judecat pentru ca si-ar fi folosit functia in scopul obtinerii de foloase personale si s-ar fi plimbat in strainatate pe banii unor sindicate miniere, prejudiciul cauzat fiind evaluat la aproximativ 2 milioane de euro. Comisarul politiei de frontiera din Satu-Mare, Constantin Ticu, a fost trimis in judecata pentru implicare in scandalul stampilelor false de intrare in tara, aplicate pe pasapoarte chinezesti, contra unei spagi de 200 de euro pentru fiecare pasaport. Un alt coleg de-al lui, ofiterul Stanica Dediu, va fi judecat pentru luare de mita, abuz si complicitate la contrabanda, prin care ar fi provocat o paguba de aproape 200.000 de euro.

VANTU, PE CALE DE A SCAPA DE PENAL
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a scapat de urmarirea penala desfasurata impotriva lui de procurorii Parchetului General in cazul privind prabusirea Bancii Agricole. Incredibil, dar adevarat, procurorii au reusit aceasta performanta dupa ce cu trei ani inainte au considerat dosarul bun de trimis in judecata. Cazul Banca Agricola a fost deferit Justitiei in anul 2003, impreuna cu dosarul FNA, iar Vantu era cap de afis alaturi de Maria Vlas. Partea din dosar, care il viza pe omul de afaceri, a fost restituita de instanta la parchet si acum Vantu a primit acasa tidula de "albire" semnata de Daniel Ticau, procurorul-sef al DIICOT. "A fost nevoie de aproximativ sase ani de cercetari pentru a nu se retine in sarcina mea nici o infractiune, am reusit sa-mi dovedesc nevinovatia si sa demontez toate minciunile aruncate pe piata la adresa mea", a explicat Vantu. De retinut ca inculpatii condamnati pentru prabusirile FNI si FNA au incasat impreuna pedepse de 100 de ani de inchisoare. Vantu ar putea scapa si de unicul dosar pe care il mai are pe rolul instantei, cel privind afacerea Banca de Investitii si Dezvoltare (BID).
De trei saptamani, el a reusit sa obtina amanare dupa amanare, invocand lipsa de aparare. Termenul de prescriptie bate la usa, astfel ca Sorin Ovidiu Vantu ar putea scapa de raspunderea penala, chiar daca ar fi gasit vinovat, daca pana in februarie 2007 justitia romana nu reuseste sa pronunte o sentinta definitiva in acest caz.

"SUCCES"
Cu doar trei zile inaintea mult asteptatului raport de tara, ministrul Monica Macovei (foto) si-a prezentat cu multa mandrie raportul de activitate. Prilejul ales a fost unul politic si anume sedinta Colegiului Director al PD. De altfel, partidul s-a aflat primul pe lista de multumiri a Monicai Macovei pentru "sprijinul neconditionat" acordat. Informatizarea instantelor si parchetelor, cresterea salariilor magistratilor, imbunatatirea conditiilor din penitenciare si desfiintarea serviciului de informare al ministerului (fostul SIPA) au fost cateva dintre motivele pentru care Macovei isi considera activitatea ca fiind una reusita. "In acest moment, fiecare judecator si procuror are propriul sau computer", a sustinut ministrul. Din discursul Monicai Macovei nu a lipsit insa nici ironia la adresa judecatorilor si procurorilor. "Sa speram ca ei vor dori sa le si foloseasca", a spus ministrul.

×
Subiecte în articol: observator văntu