x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alba - Se cauta uraniu

Alba - Se cauta uraniu

14 Aug 2004   •   00:00

O echipa de 25 de geologi prospecteaza, de cateva zile, solul din zona Ighelului de pe Valea Oualor, judetul Alba, pentru a descoperi zacaminte de materiale radioactive.

LUCIAN DOBRATER

Am reusit sa discutam cu cei care coordoneaza activitatea de cercetare, inginerul geolog Alexandru Bratila, geologul Ilie Rada si inginerul geolog Eduard Lambru. Oamenii ne-au spus ca informatiile pe care le solicitam sunt secrete. Am aflat totusi ca echipa face parte din SC Radioactiv Mineral Magurele SA (RMM), societate cu capital integral de stat. "Am continuat activitatile de cercetare pentru gasirea de elemente radioactive in obiective din tara. Activitatea de aici face parte din cercetarea unor areale extinse din Muntii Trascaului", ne-a declarat Alexandru Bratila. Cu toate acestea, localnicii au inceput sa fie nelinistiti la gandul ca ar putea avea casele in apropiere de surse de radiatii. Zona este presarata de numeroase vile de vacanta si cabane.

ASIGURARE. Specialistii sustin insa ca nu exista motive de temere. "Ceasul de la mana mea l-am primit de la tata de cand aveam 11 ani. Acele orare si cadranul au fosfor, care contine o substanta radioactiva. Ia uite", imi spune inginerul Bratila, apropiind unul dintre aparatele de masura folosite, "Este un nivel de radiatie mai mare de cinci ori decat ar fi normal. Sursa de radiatii pe care o am este una inchisa. Elementele radioactive sunt periculoase atunci cand se inghit sau se inhaleaza", sustine geologul. "Deocamdata, aceasta este cea mai mare sursa de radiatii pe care am depistat-o in zona. Oamenii din arealele locuite sau cei care si-au facut cabane nu au de ce sa se nelinisteasca. Noi facem acum prospectiuni usoare. In functie de rezultatele masuratorilor urmeaza prospectiunile grele." Concluzia ar fi ca, daca echipa revine la anul, inseamna ca zona starneste interesul cercetatorilor.

POVESTE VECHE. In anii ’50, cand Romania se afla in sfera de influenta a URSS, rusii au exploatat intens zacamintele din zona Apusenilor, urmarile fiind resimtite si astazi de oameni si mediul inconjurator. Zacamantul de uraniu de la Baita (judetul Bihor), localitate aflata "in granita" cu Arieseni, a echilibrat balanta de forta dintre SUA si URSS privind arsenalul de materiale radioactive.

×
Subiecte în articol: observator