x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE. Acuzații de fraudă în Sectorul 1 și Sectorul 5/ Șeful Poliției Sectorului 1: „Au fost găsite 473 de procese verbale”. Tudorache solicită renumărarea voturilor

UPDATE. Acuzații de fraudă în Sectorul 1 și Sectorul 5/ Șeful Poliției Sectorului 1: „Au fost găsite 473 de procese verbale”. Tudorache solicită renumărarea voturilor

de Georgiana Oprea    |    30 Sep 2020   •   11:57
UPDATE. Acuzații de fraudă în Sectorul 1 și Sectorul 5/ Șeful Poliției Sectorului 1: „Au fost găsite 473 de procese verbale”. Tudorache solicită renumărarea voturilor
Sursa foto: Victor Stroe

UPDATE 2. Dan Tudorache, candidatul PSD la Primăria Sectorului 1 pentru un nou mandat, s-a deplasat la Biroul Electoral al Sectorului 1, miercuri dimineață, și cere renumărarea voturilor.

Acesta a venit însoțit de mai mulți susținători.

Tudorache a afirmat că BEC va decide renumărarea voturilor atât în Sectorul 1, cât și în alte localități unde mai multe partide au solicitat acest lucru.

Clotilde Armand, candidatul susținut de PNL și USR PLUS la Primăria Sectorului 1, a obținut 40,95% dintre voturi, în timp ce Dan Tudorache a obșinut 39,82% dintre voturi, potrivit datelor parțiale centralizate de BEC, până la ora 10:30, după numărarea a 97,74% dintre voturi.  

UPDATE 1. Șeful Poliției Sectorului 1 din București, comisarul-șef Ionuț Dana, a declarat, în cadrul unei declarații de presă, că au fost audiate opt persoane și se fac cercetări pentru falsificarea de documente și evidențe electorale.

„Bărbatul asupra căruia s-au găsit procesele verbale era înscris pe lista unui partid politic pentru alegerile locale. Au fost găsite 473 de procese verbale.”, a mai afirmat comisarul-șef Ionuț Dana.

De asemenea, acesta a afirmat că în cauză continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

------------------------------------

Știre inițială. Candidatul USR PLUS la Sectorul 1, Clotilde Armand, și cel al PNL la Sectorul 5, Cristian Băcanu, susțin că au descoperit fraude în procesul de raportare a rezultatelor votului către BEC. Cei doi candidați afirmă că voturile lor au fost trecute în dreptul altor partide.

Acuzațiile de fraudă ale USR PLUS pentru alegerile locale din Sectorul 1:

Luni, 28 septembrie, Secția 4 de Poliție a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat a fost văzut ieșind din clădirea unde a funcționat un Birou electoral al Sectorului 1 cu un teanc de procese verbale.

„În jurul orei 15.45, Secţia 4 Poliţie a fost sesizată prin sistemul 112 cu privire la faptul că un bărbat, candidat al unui partid politic pentru funcţia de consilier, ar fi fost văzut iesind din clădirea unde a funcţionat un birou electoral al Sectorului 1, de către mai mulţi reprezentanţi ai altor partide politice, având asupra sa mai multe procese verbale. Persoanele în cauză au fost identificate şi sunt conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru stabilirea situaţiei de fapt şi de drept”, a precizat Poliţia Capitalei.

„Procesarea proceselor verbale durează anormal, durează prea mult. Au fost multe incidente ciudate și suntem îngrijorați. Vrem să ne păzim voturile”, a afirmat Clotilde Armand.

De asemenea, Clotilde Armand a transmis imagini din sediul primăriei, cu polițiști și jandarmi sosiți la fața locului, în care se vede un teanc de documente pe un scaun, despre care aceasta spune că ar fi procese verbale de la Biroul Electoral.

Pe de altă parte, actualul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, candidat pentur un nou mandat din partea PSD, respinge acuzațiile de fraudă. Acesta a afirmat, la România TV, că bărbatul prins cu procesele verbale este „un copil care strângea procele verbale de la reprezentanții PSD din secțiile de vot și le ducea la partid pentru numărătoarea paralelă”.

Luni dimineață, în jurul orei 11:30, Dan Tudorache susținea că, după terminarea numărătorii paralele, avea în plus cu 200 de voturi față de Clotilde Armand.

De asemenea, Dan Tudorache a anunțat, marți dimineață, că a solicitat renumărarea voturilor din Sectorul 1.

„Azi-noapte, am solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor. Îmi doresc transparență totală, în primul rând pentru a elimina orice suspiciune despre furtul voturilor. Pentru că voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate. E normal ca într-o luptă atât de strânsă să se verifice fiecare vot. Nu sunt însă normale nici presiunile, nici manipulările”, afirmă Dan Tudorache, într-un mesaj publicat marți dimineață pe pagina de Facebook.

Acuzațiile de fraudă ale PNL privind alegerile locale din Sectorul 5:

Candidatul PNL la primăria Sectorului 5, Cristian Băcanu, a afirmat că în urma unei numărători la o secție de vot s-a descoperit că 90 de voturi obținute de PNL fuseseră alocate altor formațiuni politice.

„La Sectorul 5 au fost renumărate voturile dintr-o secție de vot. Au fost găsite niște surprize, în sensul în care 90 de voturi fuseseră alocate altor formațiuni politice, dintre care 81 de voturi fuseseră alocate către Partida Romilor din România, fără că aceste voturi să existe fizic. Voturile respective fuseseră luate de la PNL. Ceea ce înseamnă undeva spre 20% din voturile din secția respectivă pentru că acolo au votat 520 de persoane.”, a afirmat Cristian Băcanu.

De asemenea, Cristian Băcanu a declarat că a solicitat renumărarea voturilor în Sectorul 5 și că va fi depusă și o plângere penală. 

„Am solicitat renumărare totală la Sectorul 5! În urma analizei realizate de grupul de lucru format ieri de echipa mea din PNL, am identificat suspiciuni privind existenţa unei fraude la votul din sector. De exemplu, 92 voturi PNL la Consiliul local şi 63 la general într-o secţie. Cine votează PNL la CL votează la fel şi la CGMB, nu poţi avea diferenţe de 30% la consilii. Pur şi simplu nu se poate. Un alt exemplu, eu iau 46 voturi la altă secţie - 863, PNL ia 84 voturi la Consiliul Local, iar USR-PLUS ia 30 de voturi. Sociologic, nu pot lua doar 30% din votul politic. Sunt zeci de secţii în situaţia asta. Suspiciunea este serioasă. Vom formula şi plângere penală!", a scris Cristian Băcanu, marţi, pe Facebook.

×