x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Alergătorul orb”. Viaţa (şcolară) la ţară, Liceul Tehnologic Brăeşti, “Şcoala altfel”

“Alergătorul orb”. Viaţa (şcolară) la ţară, Liceul Tehnologic Brăeşti, “Şcoala altfel”

de Cristinel C. Popa    |    11 Apr 2014   •   09:56
“Alergătorul orb”. Viaţa (şcolară) la ţară, Liceul Tehnologic Brăeşti, “Şcoala altfel”

Un cros inedit pentru elevii cu deficienţe de vedere, dar nu numai pentru ei! La “Liceul Tehnologic Brăeşti” (Iaşi) s-au desfăşurat activităţi deosebit de interesante în săptămâna intitulată “Şcoala altfel”, program derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi alături de celelalte instituţii similare din ţară. Zilele acestea am urmărit nenumărate reportaje cu activităţi ale şcolarilor de la oraş: participări la spectacole de teatru, vizite la muzee, excursii, activităţile benefice pentru elevii uşor obosiţi după un semestru şi jumătate de cursuri, simulări şi alte corvoade şcolare. Mai puţini reporteri au ajuns la şcolile de la sate. Un astfel de loc, cu gospodari frumoşi, edili harnici şi profesori destoinici se află în judeţul Iaşi, în comuna Brăeşti. Aici se află Liceul Tehnologic Brăeşti, de care aparţine şi Şcoala Gimnazială Cristeşti. În ziua a treia a săptămânii s-a desfăşurat aici un concurs inedit. Este vorba despre crosul intitulat “Blind runner”. O competiţie la care au participat deopotrivă atât elevi ai şcolii din localitate, cât şi şcolari cu grave deficienţe de vedere. E greu să-ţi imaginezi trecând în viteză pe uliţa satului un copil care practic nu te vede nici dacă te afli la un metru distanţă de el. Concursul a fost însă posibil datorită colaborării dintre Liceul Tehnologic Brăeşti şi Liceul Moldova pentru şcolari cu deficienţe de vedere din Târgu Frumos. Profesorii Gabriel Verdeş-Enculescu (Liceul Tehnologic Brăeşti) şi Marcela Todereciu (Moldova) au format echipe de câte doi şcolari (unul cu deficienţe de vedere, celălalt fără probleme) care au alergat ţinându-se unul pe altul de mână. Şi au făcut-o foarte bine. La start s-au înscris câte 14 copii de la ambele şcoli. Motto-ul sub care s-a desfăşurat activitatea a fost: “să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Cu ochii închişi: pe locuri, fiţi gata, start!

Mai întâi, înainte de start, fiecare partener din cele 14 echipe a simţit pe propria piele ce înseamnă să fii orb. Elevii din Brăeşti şi Cristeşti au primit câte o mască pe care au pus-o pe ochi, după care li s-au dat fel de fel de obiecte pe care trebuiau să le ghicească prin pipăire. S-au descurcat, nu foarte uşor, cum era şi de aşteptat. Dacă la această probă ei au fost cei sprijiniţi de copiii cu deficienţe de vedere, la alergare a fost invers. După ce, prin grupul de elevi, s-au strecurat cu greutate câteva căruţe şi maşini, plus câţiva săteni zoriţi de treburile câmpului, profesorul de educaţie fizică şi sport Gabriel Verdeş-Enculescu a dat startul! Câteva sute de metri pe drumul cu asfalt s-au auzit ţipetele şi încurajările asistenţei. Suporteri elevi ce flancau traseul, de o parte şi de alta, dar şi săteni ce au lăsat brazda proaspătă, croită în grădină, pentru a asista la marele eveniment al satului. Cea mai mare şi importantă competiţie sportivă locală din ultimii ani, exceptând aici “campionatele” neoficiale de pritocit tulburelul (toamna) sau cel de turnat cea mai bună ţuică de prune - un brand local binemeritat. Echipele de şcolari au ajuns tefere la punctul de sosire situat în curtea şcolii, în ciuda unui mic incident în care un coechipier nevăzător s-a împiedicat şi a căzut (uşor) în şanţ. Dar gustul victoriei a fost cu atât mai dulce cu cât concursul de alergare nu a fost atât de uşor pe cât s-ar crede la prima vedere. S-au acordat diplome celor trei echipe ce au ocupat podiumul. Elevii au fost extrem de fericiţi că au putut să-i revadă pe colegii din Tg. Frumos cu care au socializat şi au pus la cale noi “bătălii” şcolare.

Masterchef de Cristeşti

Colaborarea dintre cele două şcoli a fost posibilă graţie iniţiativei avute de directorul şcolii, profesor Cătălina Gavriluţă. Dar să amintim şi alte activităţi desfăşurate de şcolarii din comuna Brăeşti. În locaţia Cristeşti a şcolii, încă de luni s-a desfăşurat, sub coordonarea profesorului Cătălin Benţa, o frumoasă “campanie” de ecologizare. S-au plantat în curtea şcolii pomi fructiferi botezaţi cu nume interesante: Vişinilă, Prunilă, Setilă, fapt ce a încurajat imaginaţia şi a stârnit apetitul pentru poveşti şi lectură al şcolarilor. “Voi veni să văd copacul pe care l-am plantat şi după ce voi termina şcoala”, a spus Carmina, una din elevele de clasa a VII-a. În a doua zi a săptămânii, sub îndrumarea profesorilor Elena Colotin şi Elena Marcu a avut loc un interesant concurs gastronomic. Şcolarii, supravegheaţi de “intransigenţii” profesori au gătit delicioase feluri de post. Un menu interesant, apreciat mai ales la final. În a treia zi a săptămânii copiii de clasa a IV-a au învăţat cum se “făureşte” o revistă, cine lucrează şi cum lucrează la ea etc. Copiii au primit informaţii atât de la doamna învăţătoare, cât şi de la un specialist în domeniu. În laboratorul de informatică a şcolii profesorul Benţa a predat o lecţie de IT deosebită, uşor ieşită din tiparele unei săptămâni obişnuite, dar extrem de utilă pentru elevii şcolii. Şcolarii Liceului Tehnologic Brăeşti au participat şi la alte activităţi pe parcursul săptămânii “Şcoala altfel”. Au efectuat o excursie la biserica din sat. Locaş pe care l-au vizitat de această dată altfel decât un simplu enoriaş. Profesorul de matematică le-a expus informaţii privitoare la istoricul frumoasei biserici din lemn. Drumeţia a continuat către cimitir, pe dealurile din apropiere, timp în care elevii au asistat şi la o inedită “Lecţie de artă fotografică”. Au învăţat cum să abordeze un unghi în aşa fel încât să fie surprinse în aceeaşi imagine atât animalele ce păşteau prin zonă, cât şi frumuseţile naturale, dealurile ce se întindeau semeţe în spatele lor. Relu, un elev silitor din clasa a VIII-a, cu talent pentru efectuarea de fotografii, a “executat” cel mai frumos instantaneu în lecţia predată în aer liber. O frumoasă panoramă, cu un mânz ce păştea printre cruci, într-un colţ al cimitirului din sat, aflat în apropiere. Mai mult, elevii, curajoşi, s-au fotografiat printre cruci, dar mai ales, au ţinut să imortalizeze pe pelicula fotografică (pixeli) amintirea rudelor ce au fost, pe unii membri ai familiilor lor, dispăruţi. În ciuda uşorului iz trist al manifestării, şcolarii s-au bucurat enorm să colinde dealurile natale cu profesorii, dar mai ales, să mânuiască aparatele semiprofesionale aduse special de la Iaşi pentru inedita “lecţie de fotografie”. Un sincer bravo şcolarilor de la sat, jos pălăria colectivului destoinic al Liceului Tehnologic Brăeşti! Succes pe mai departe!
 

×