x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ALERTĂ ALIMENTARĂ: Peste 7 tone de carne de pasăre au fost retrase din magazinele din Capitală

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Peste 7 tone de carne de pasăre au fost retrase din magazinele din Capitală

30 Oct 2013   •   15:25
ALERTĂ ALIMENTARĂ: Peste 7 tone de carne de pasăre au fost retrase din magazinele din Capitală

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, potrivit reprezentanţilor ANSVSA.

Până în acest moment, au fost retrase aproximativ 7.350 de kilograme de carne de pasăre în Bucureşti şi alte 6.200 în Braşov.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat astăzi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la "un lanţ de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, conform informaţilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

"Verificăm tot ce înseamnă carne de pasăre, pe lanţul de distribuţie", a mai spus Mănăstireanu, care a precizat că rezultatele finale ale controalelor vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

Potrivit ANSVSA, până în acest moment, au fost retrase aproximativ 7.350 de kilograme de carne de pasăre în Bucureşti şi alte 6.200 în Braşov.

Preşedintele ANSVSA a subliniat că, în urma verificărilor făcute până în prezent, nu au fost depistate loturi de carne cu salmonella periculoasă pentru om.

Compania Selgros a informat că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călărași din cauza aspectului și calității necorespunzătoare.

"În data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călărași. Dată fiind situația furnizorului Avicola Călărași, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de către acesta din magazine și stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situației. Această măsură a fost luată pentru a garanta tuturor clienților Selgros calitatea și siguranța alimentelor comercializate", a mai precizat compania, într-un comunicat, citat de Mediafax.

Selgros a mai informat că "fiecare lot (de carne - n.r.) livrat este atent verificat și, în cazul în care sunt constatate nonconformități, este returnat la furnizor sau trimis unităților abilitate".

Una dintre firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro a livrat unui lanţ de hypermarketuri "cantităţi importante" de carne alterată, adusă în paleţi în care erau şi "excremente de rozătoare", aspect sesizat de comerciant, conform referatului procurorilor.

"SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de came de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj - Napoca)", se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

×