x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alertă epidemiologică din cauza gripei. Rafila: Nu vor fi restricții pentru populație

Alertă epidemiologică din cauza gripei. Rafila: Nu vor fi restricții pentru populație

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2024   •   17:45
Alertă epidemiologică din cauza gripei. Rafila: Nu vor fi restricții pentru populație
Sursa foto: Lucian Alecu

Stare de alertă epidemiologică pentru gripă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că România este în a 3-a săptămână de creștere a cazurilor de gripă. Se instituie alertă epidemiologică, dar asta nu înseamnă că vor fi restricții pentru populație.

„Este vorba despre o a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numește săptămână epidemică. Nu este nimic diferit de față de situația de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, nu se introduc restricții pentru populație.

„Nu are niciun fel de legătură (cu restricțiile pentru populație - n.r.). Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecții respiratorii încât să putem să asigurăm toată resursa necesară în unități sanitare”, a spus Rafila.

Acesta a precizat că a încehiat de curând o teleconferiță cu directorii de DSP-uri pentru ca împreună cu specialiștii din MS să se poată coordona în următoarea perioadă astfel încât să se asigure resursele necesare penrtu controlul acestei situații.

Potrivit lui Rafila, „această situație va mai dura până la sfârșitul lunii februarie”.

Ministrul a spus că în unitățile sanitare se iau mai multe măsuri: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, cu recomandarea de izolare la domiciliu a celor cu simptome respiratorii, purtarea echipamentului de protecție (măști, mănuși, halate) de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții, adaptarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute, continuarea vaccinării antigripale a personalului medico-sanitar și auxiliar și refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție, antiseptice și dezinfectante.

La unitățile de învățământ se recomandă realizarea triajului zilnic, informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome și contactarea medicului de familie, asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor și respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.

Pentru populație, Rafila recomandă: evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și recomandare pentru purtarea măștii de protecție de către persoanele simptomatice care nu se pot izola, menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință, adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice și izolarea la domiciliu, continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alerta epidemie gripă