x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alexandru Rafila anunță o rată RECORD de multiplicare a virusului SARS-CoV-2

Alexandru Rafila anunță o rată RECORD de multiplicare a virusului SARS-CoV-2

10 Ian 2022   •   15:14
Alexandru Rafila anunță o rată RECORD de multiplicare a virusului SARS-CoV-2
Sursa foto: Hepta

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că virusul SARS-CoV-2 se află acum la o rată de multiplicare de 1,7, cel mai mare nivel de la începutul pandemiei. 

„În momentul de față ne aflăm în mod evident pe un trend crescător și rămâne să vedem în zilele următoare care va fi evoluția. Sperăm să se stabilizeze dar nu cred că trebuie să fim extrem de optimiști în acest moment. Aproape de această valoare a fost în valul 4, 1,63 sau 1,63 cred că a fost la un anumit moment, în momentul de față avem în jur de 1,7.  Asta înseamnă că o persoană infectată îmbolnăvește 1,7 persoane, adică îmbolnăvește mai mult de o persoană. E mult pentru că, mai ales având în vedere durata de incubație, care e destul de scurtă, mai ales pentru tulpina Omicron e de 3-4 zile. Asta înseamnă că la 3-4 zile ar trebui să înmulțim cu 1,7 numărul de cazuri înregistrat în intervalul acesta de timp”, a precizat demnitarul la EuropaFM.

Acesta dă exemplu alte state unde infectările au explodat. 

„E posibil să avem și în România zeci de mii de cazuri. Gândiți-vă că o țară de trei ori și jumătate mai mare decât noi, cum este Franța, a ajuns la un sfert de milion de cazuri înregistrate zilnic, așa că nu putem exclude o astfel de evoluție. Cel mai important este modul în care vom fi capabili să preluăm persoanele care au nevoie de spitalizare”, a mai spus Rafila.

Ministrul explică diferența dintre persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

„Proporția de cazuri care au complicații și care duc chiar la deces, între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, este de 1 la 9, adică de 9 ori mai multe persoane nevaccinate ajung în situația de a avea forme grave ale bolii și ajung din păcate și la deces. Lucrul acesta este general cunoscut, în ceea ce privește proporția persoanelor internate în spitale dintre persoanele infectate cu noul coronavirus acolo diferențele nu sunt așa de mari”, a mai explicat Al. Rafila, ministrul Sănătății.

×
Subiecte în articol: alexandru rafila COVID