x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul CIOLACU loveste în angajații din industria alimentară și agricultură

Guvernul CIOLACU loveste în angajații din industria alimentară și agricultură

de Redacția Jurnalul    |    09 Iul 2023   •   15:20
Guvernul CIOLACU loveste în angajații din industria alimentară și agricultură

Sindicaliștii din industria alimentară anunță faptul că vor protesta împotriva Guvernului dacă vor fi eliminate facilitățile fiscale pe care aceștia le primesc. Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA spune că o astfel de măsură ar pune pe butuci industria alimentară.

Guvernul Ciolacu a devenit „groparul” industriei alimentare și agriculturii din România.

La 15 luni de la introducerea unor facilități fiscale pentru angajații din industria alimentară, mai puțin pentru cei aproximativ 8.000 de salariați din industria de îmbuteliere a apei, sucurilor si berii, uitați din prostia Guvernului Ciucă, decizia aberantă a guvernului Ciolacu le poate desființa drepturile obținute;

Datoria actuală a Romaniei, care reprezinta aproximativ jumătate din PIB, se recuperează tot din buzunarele românilor;

Distrugerea agriculturii și industriei alimentare românești, continua după un plan bine conceput, la care guvernele din ultimii ani s-au raliat;

După primele 5 luni din 2023, Romania înregistrează un deficit enorm, de 2,33% din PIB;

Comisia Europeană amenință cu tăierea fondurile europene dacă nu se vor lua măsuri pentru scăderea acestui deficit.

 

Consiliul Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, întrunit în perioada 06 - 08.07.2023, condamnă intenția Guvernului României de eliminare a facilităților fiscale acordate angajaților din industria alimentară si agricultură.

 

Absența forței de muncă pregătite din cele două sectoare de activitate și încercarea creșterii nivelului calificărilor prin implementarea unor proiecte pe fonduri europene, sunt anulate în totalitate de această măsură aberantă, luată pe fondul lipsei de viziune a guvernului și a identificării unor soluții care să conducă la o încasare mai mare. În absența unor locuri de muncă plătite cu salarii atractive, din ce în ce mai mulți români pleacă din țară.

 

Membrii Consiliului Național SINDALIMENTA condamnă lipsa de dialog care să conducă la o cunoaștere mai bună a realităților din cele doua sectoare de activitate.

 

Cu toate ca România a reușit să devină un mare producător agricol, ea  continuă să fie un mare importator de produse alimentare, sa exporte materie prima si sa importe produse finite, ceea ce desigur conduce la un mare deficit comercial si la pierderi uriase.

Explicația acestei situații este dezastrul în care se află industria alimentară. Avem foarte puține fabrici care prelucrează produsele agricole, iar salariile foarte mici oferite în acest sector, țin la distanță foarța de muncă, și așa foarte puțină la nivel național. Fabricile româneşti nu pot acoperi astăzi deficitul comercial cu produse alimentare.

Membri Consiliului Național SINDALIMENTA îi amintesc noului Guvern Ciolacu, după ce același lucru l-am făcut și Guvernului Ciucă, dar fără niciun folos, că fructele, carnea și produsele din carne, laptele și produsele lactate, legumele, zaharul și uleiul, adică alimentele de bază, sunt produsele cu cele mai mari deficite comerciale în sectorul alimentar.

Deficitul comercial cu produse alimentare al României a urcat anul trecut la peste  5,6 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creștere cu 20% faţă de cel înregistrat în 2021.Sunt statistici care ar trebui să dea de gândit noului guvern, dar sectorul industriei alimentare nu pare a fi o prioritate pentru acesta.

În timp ce pentru sectorul IT, atât premierul Ciolacu, cât și fostul premier Ciucă s-au grăbit să dea asigurări că nu se vă umbla la facilitățile fiscale acordate angajaților de mai bine de 20 de ani, industria alimentară și agricultura românească sunt din nou abandonate.

Că și fostul Guvern Ciucă, actualul Guvern Ciolacu refuză să se uite în propria ogradă când vine vorba despre reducerea deficitului bugetar.

 Guvernul Ciolacu nu are niciun plan de reducere a aparatului bugetar înțesat de pile, relații și cumetrii politice. Dacă restructurarea acestui aparat, din ce în ce mai stufos, bate basul pe loc, în schimb Guvernul Ciolacu a dat liber la majorări salariale, lucru care vă amplifica și mai mult deficitul bugetar în lunile următoare, timp în care cele din industria alimentara se reduc.

În urma unei analize, considerăm că această politică inconștientă promovată atât de incompetentul Guvernului Ciucă și continuată și Guvernul Ciolacu, vă agrava situația economică și financiară a României, iar în final cei care vor plăti vor fi că de fiecare dată, salariații din sectorul privat. Eliminarea facilitaților salariale din cele doua sectoare de activitate vor conduce la creșterea numărului șomerilor, la închiderea multor ferme și societăți comerciale și la importuri de alimente din ce în ce mai mare

OPRIȚI MĂSURILE ABSURDE CARE DISTRUG CELE DOUA SECTOARE ECONOMICE ALE ROMÂNIEI !

 STOP MIGRAȚIEI FORȚEI DE MUNCA CALIFICATE !

 STOP IMPORTURILOR DE ALIMENTE ÎN DAUNA PROMOVĂRII PRODUSELOR ROMANEȘTI LA RAFT!

LASAȚI-NE SĂ MUNCIM ÎN ROMANIA, ALĂTURI DE FAMILIILE NOASTRE, NU NE GONIȚI DIN ȚARĂ!

Membrii Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA au luat decizia ca în cazul eliminării facilitaților salariale, să organizeze ample acțiuni de protest al căror calendar vă fi stabilit și comunicat ulterior.

Președintele SINDALIMENTA,

Dragoș Frumosu

×