x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alro: Nu noi am vrut contracte hidro pe termen lung, bancile finantatoare ne-au cerut pe 5 ani. Videanu le-a dat pe 8

Alro: Nu noi am vrut contracte hidro pe termen lung, bancile finantatoare ne-au cerut pe 5 ani. Videanu le-a dat pe 8

de Daniel Ionaşcu    |    16 Feb 2012   •   09:25
Alro: Nu noi am vrut contracte hidro pe termen lung, bancile finantatoare ne-au cerut pe 5 ani. Videanu le-a dat pe 8

Durata mare a contractului Alro cu Hidroelectrica a fost impusa de banci, a declarat Marian Nastase, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Alro in conferinta de anuntare a rezultatelor financiare.

"Bancile finantatoare solicita contracte pe termen lung pentru materii prime si cantitatile de produse vandute. Planurile se fac pe 5 ani. Durata ne-a fost solicitata de banci", a spus Nastase.
Reamintim, contractul Alro a fost prelungit in anul 2010 pana in 2018 de catre Hidroelectrica, in momentul in care fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Pretul energiei a fost atunci legat in formula de pret a aluminiului de pe bursa de la Londra. Alro este cel mai mare consumator de electricitate din Romania, cu 3 TWh pe an. La maximul de productie consuma, insa, 4 TWh.
Oficialul Alro a precizat ca "trebuie sa facem o diferentiere intre clientii industriali si ceilalti clienti ai Hidroelectrica", pentru ca primii au active si angajati si orice reducere de cantitati inseamna reducerea productiei. Alro are in Romania trei combinate, cu un total de circa 3.000 de angajati iar alti 30.000 sunt dependenti indirect de companie. De asemenea, 80% din produsele din aluminiu sunt exportate. Alro spune ca acum are deja productia redusa cu 25% fata de capacitatea nominala, pentru ca a inchis o hala in 2008, pe care avea de gand sa o redeschida anul trecut. Intre timp a venit seceta si forta majora la Hidroelectrica, care produce acum sub 50% din cantitatile normale de electricitate.
Alro a facut anul trecut un profit net preliminat de 230 milioane de lei, in crestere cu circa 50% fata de cei 159,78 milioane de lei din 2010, ca urmare a pretului mare la aluminiu din primele noua luni. In ultimul trimestru, insa, profitul net a fost de doar 7,6 milioane de lei. Rezultatul arata ca Alro poate face profit inclusiv cand energia costa 400 lei/MWh.

×