Astăzi, alţi 26 de cetăţeni români au fost întorşi de la graniţa cu Republica Moldova, numărul total al persoanelor care nu au putut intra pe teritoriul moldovean ajungând la 250, de joi dimineaţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi, comisar-şef Vasilica Tătaru, citat de Mediafax.
"Astăzi până la prânz am avut 26 de astfel de cazuri înregistrate în punctele vamale de pe raza frontierei de est. Cei mai mulţi s-au reîntors în ţară prin vama Sculeni, însă am avut astfel de situaţii şi la Albiţa sau la Oancea-Galaţi", a declarat, sâmbătă, Vasilica Tătaru. Purtătorul de cuvânt al DFP Iaşi a precizat că motivele vameşilor moldoveni de a le interzice accesul cetăţenilor români sunt diverse, cel mai frecvent fiind cel legat de lipsa unei invitaţii de la o persoană din Republica Moldova. "Le cer în vamă cetăţenilor români să prezinte o invitaţie de la o persoană din Republica Moldova. Vameşii moldoveni susţin că altfel, călătoria acestor oameni nu se justifică. De asemenea, li se cere la graniţă asigurarea medicală", a mai spus purtătorul de cuvânt al DFP Iaşi. Tătatu a adăugat că niciuna dintre cele 26 de persoane cărora nu li s-a permis accesul sâmbătă în Republica Moldova nu a depus plângere la Poliţia de Frontieră din Iaşi.Tătaru a declarat că, în ultimele 24 de ore, un număr de 125 de cetăţeni români au fost întorşi de la graniţă de către vameşii moldoveni, numărul total al cazurilor de acest gen ajungând la 250 începând de joi dimineaţă.
"În majoritatea cazurilor, cei întorşi din drum mergeau în Republica Moldova cu maşini mici, însă au fost şi două persoane care mergeau cu trenul", a mai spus Vasilica Tătaru.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Arad, că este "preocupat şi îngrijorat" de situaţia românilor "întorşi sistematic" de la frontiera cu Republica Moldova, anunţând că aşteaptă explicaţii de la omologul moldovean.
Ministerul moldovean de Externe a solicitat ca Ministerul de Externe al României să verifice informaţiile respective şi să prevină eventuale implicări ale cetăţenilor români în acţiuni provocatoare ce ar putea destabiliza situaţia internă din Republica Moldova. (V.A.)