x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasada SUA îi dă peste nas lui Băsescu.

Ambasada SUA îi dă peste nas lui Băsescu.

de Adriana Duţulescu    |    26 Mai 2011   •   10:41

Ambasada SUA la Bucuresti a reactionat la boicotul declarat de Traian Basescu fata de summitul Europei Centrale, ca protest fata de participarea presedintelui statului Kosovo, pe care tara noastra nu-l recunoaste ca atare. Este pentru prima data cand Kosovo participa la summitul Europei Centrale si de Est sI presa poloneza a scris ca invitarea presedintelui de la Pristina s-a facut la insistentele Statelor Unite. Ambasada Americana spune ca ca este binecunoscut sprijinul Statelor Unite pentru Kosovo ca stat suveran, independent, multietnic si democratic.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a anuntat miercuri ca presedintele Traian Basescu nu va participa, in perioada 27-28 mai, la Varsovia, la cea de-a 17-a reuniune a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est. "Avand in vedere ca gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entitati care nu este recunoscuta ca stat de catre tara noastra, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu va participa la acest eveniment", a spus Valeriu Turcan.

Decizia presedintelui Basescu a starnit critici in randul opozitiei de la Bucuresti, dar si in randul partenerilor de guvernare din UDMR. Seful Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Korodi Attila, a declarat ca i-ar fi recomandat presedintelui Traian Basescu sa participe la reuniunea de la Varsovia, intrucat chiar daca pozitia Romaniei in privinta Kosovo e cunoscuta, dialogul conteaza. Criticile au aparut mai ales in contextual in care boicotul presedintelui Romaniei a fost interpretat ca un afront la adresa liderului SUA, Barack Obama, acesta fiind invitat special la summit.

"Polonezii gazduiesc reuniunea de anul acesta si ei sunt cei care au stabilit lista de invitati pentru eveniment", afirma, in replica, Ambasada SUA la Bucuresti.

Ambasada Americii sustine insa ca demersul invitarii statului Kosovo la summit este “o excelenta ocazie' pentru a se dezbate subiecte de interes reciproc, cu participarea liderului American. "Anul acesta, Polonia a sporit numarul tarilor participante, o decizie care ne da noua, tuturor, o excelenta ocazie de a intalni o serie intreaga de omologi pentru a discuta chestiuni de interes reciproc", subliniaza Ambasada SUA la Bucuresti. Aceasta spune ca este binecunoscut sprijinul Statelor Unite pentru Kosovo ca stat suveran, independent, multietnic si democratic. "Poporul din Kosovo depune eforturi pentru a avansa catre un viitor european stabil, sigur si prosper", aprecizaza SUA. In plus, "continua dezvoltare si integrare a Kosovo ca partener pe scena internationala este in interesul nu numai al populatiei din Kosovo, ci al intregii regiuni", puncteaza Ambasada.

×