Mitingul din 24 septembrie 2010, cand 8.000 de oameni ai legii au protestat in fata Cotroceniului, s-a lasat cu mari suparari prezidentiale, cu rapoarte cerute ministrului Igas de catre Traian Basescu si cu sanctiuni aplicate unor protestatari. Potrivit unui comunicat trimis de Sindicatele din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), Judecatoria Sectorului 1 – Bucuresti a cerut anularea amenzii aplicate de catre Jandarmeria Romana urmare a mitingului de la 24 septembrie 2010 lui Sorin Dumitrascu, presedintele FSANP, pentru tulburarea linistii si ordinii publice. Astfel, decizia 'anuleaza procesul-verbal seria JR nr. 0146237/24.09.2010 si exonereaza petentul de plata amenzii in cuantum de 10.000 lei'.
'Jandarmeria Romana a aplicat in mod abuziv sanctiunea amenzii, cu incalcarea legislatiei privind organizarea adunarilor publice, si facand - din nefericire si absolut dezonorant - oficiile de majordom al Palatului Cotroceni urmare a destituirii ministrului Administratiei si Internelor, dl Vasile Blaga, si a conducerii Jandarmeriei Romane care a refuzat initial sa asculte poruncile presedintelui – jucator Basescu Traian, pe care in continuare il asiguram de calitatea serviciilor sistemului penitenciar in pofida masurilor neinspirate ale guvernului asupra caruia dicteaza. Consideram ca amenda aplicata de catre un obscur locotenent de Jandarmerie la ordinul direct sau indirect al presedintelul Basescu este un act de abuz si o manipulare grosolana a opiniei publice.
Nu aruncarea caschetelor in curtea Palatului Cotroceni a fost problema reala. Romania este prost guvernata. Pentru inceput anonimul locotenent de jandarmerie, dl. Popa Costel, va face obiectul unei plangeri penale. Ordinul ilegal poate si trebuie sa fie refuzat. Pentru personalul din penitenciare este o obligatie (art. 4 din Legea 293/2004)', se precizeaza in comunicat. Mai mult, FSANP sustine ca este alaturi de politistii care se confrunta cu disponibilizarile din cadrul MAI, solicitand transferarea oamenilor legii lasati fara loc de munca in serviciul penitenciarelor. «Avand in vedere cele peste 600.000 de ore suplimentare efectuate in sistemul penitenciar si asteptata repatriere a peste 12.000 de detinuti romani solicitam transferarea de politisti si personal operativ din cadrul MAI ca masura de justitie sociala si semn de respect fata de ei care-si risca viata si isi sacrifica familia pentru un bine public care nu li se aplica, daca Guvernul va persista in aceasta eroare». Cei cinci politisti in cazul carora a fost sesizat Parchetul pentru ca ar fi avut pistoale la ei la mitingul de la Palatul Cotroceni au primit neinceperea urmaririi penale. Analizand imaginile de la miting, anchetatorii nu au putut stabili ce se afla in interiorul tocurilor de arma purtate de politisti.