x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ameninţare din vestul Ucrainei pentru Delta Dunării: Un rezervor cu deşeuri toxice ar putea provoca un dezastru ecologic

Ameninţare din vestul Ucrainei pentru Delta Dunării: Un rezervor cu deşeuri toxice ar putea provoca un dezastru ecologic

14 Sep 2012   •   08:48
Ameninţare din vestul Ucrainei pentru Delta Dunării: Un rezervor cu deşeuri toxice ar putea provoca un dezastru ecologic

Oficiali din cadrul Ministerului Ecologiei si Mediului al Republicii Moldova au tras un semnal de alarma in legatura cu un rezervor cu deseuri toxice din regiunea Ivano-Frankivsk, vestul Ucrainei. Potrivit specialistilor, rezervorul se afla intr-o stare precara, peretii acestuia avand nevoie de o consolidare urgenta. In caz contrar, expertii spun ca ar putea provoca un dezastru ecologic pe Nistru,iar viitura toxica ar putea ajunge si in partea romana a Deltei Dunarii, anunta RIA Novosti.

Avocatul poporului de la Chisinau, Aurelia Grigoriu, a avertizat ca aproximativ 2 milioane de tone de reziduuri toxice ar putea sa se scurga in Nistru.

Expertii moldoveni sustin la unison ca rezervorul Dombrovski, din Ivano-Frankivsk, pune in pericol ecologia in intreaga regiune si au cerut autoritatilor de la Kiev sa ia masuri urgente pentru a preveni un potential dezastru.

"Rezervorul constituie o problema mai veche. De mai multi ani purtam negocieri cu partea ucraineana, dar fara niciun rezultat concret. Cu toate acestea, partenerii nostri ucraineni ar trebui sa inteleaga ca daca nu pot rezolva problema singuri atunci sa ceara ajutor", a afirmat ministrul moldovean pentru mediu Gheorghe Salaru, potrivit Ria Novosti, citata de Agerpres.

In cazul unui dezastru, a spus el, va avea de suferit nu numai R.Moldova, unde vor ramane fara apa teritorii intregi, inclusiv Chisinaul, ci si regiunea Odesa din Ucraina, precum si Delta Dunarii din Romania.

×