x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ameninţări cu greva generală

Ameninţări cu greva generală

de Diana Scarlat    |    16 Apr 2010   •   00:00

Aproximativ 200 de funcţionari publici şi angajaţi ai Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au protestat ieri în Piaţa Victoriei, între orele 11:00 şi 13:00.



Sindicaliştii susţin că le sunt încălcate mai multe drepturi constituţionale, printre care şi cel la negocieri colective, la executarea contractului colectiv de muncă şi cel prin care aceste contracte reprezintă legea părţilor. Biroul Executiv al FNSA, întrunit miercuri la Timişoara, a decis reluarea acţiunilor de protest. Aproximativ 500 de sindicalişti vor participa la un miting în faţa Guvernului la 30 aprilie, apoi va fi declanşată greva generală în administraţia publică locală începând cu 5 mai, după consultarea Biroului Federal al FNSA, care se va întruni la Bucureşti la 29 aprilie.

REVENDICĂRI
CNS "Cartel Alfa" susţine că Executivul nu respectă contractele colective de muncă, prin ignorarea art. 41, alin. 5 din Constituţie, prin care dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate, articolul 243 din Codul Muncii, care stipulează că executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi, precum şi art. 7, alin. 2 din Legea 130/1996 privind contractul colectiv de muncă.

Nemulţumirile sunt legate şi de neplata orelor suplimentare şi nerespectarea de Guvern a hotărârilor judecătoreşti prin care instanţele recunosc drepturile angajaţilor din sistemul public şi prin care obligă angajatorul să le plătească acestora drepturile legale. La finalul protestului, o delegaţie a sindicaliştilor a fost chemată la discuţii cu reprezentanţii Guvernului, pe marginea revendicărilor şi a soluţiilor care pot fi găsite.

×
Subiecte în articol: observator