Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, spune că miza alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii, numit "guvernul magistraţilor", este "însuşI viitorul democraţiei şI al pieţei libere din România".
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii(SUA) la Bucureşti, Mark Gitenstein, a participat vineri la o dezbare organizată de Societatea Academică Română (SAR) cu candidaţii pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Ambasadorul a explicat magistraţilor români de ce SUA sunt atât de interesate de reforma sistemului judiciar din România. "De ce sunt SUA atât de interesate ca România să aibă un sistem judiciar eficient şi previzibil? Există două motive: în primul rând, relaţia strategică a SUA cu România are o importanţă crucială pentru interesele ce ţin de securitatea naţională a Statelor Unite, mai ales în această regiune. SUA îşi doresc un aliat de încredere, un aliat puternic, stabil iar un sistem juridic solid şi eficient este indispensabil pentru existenţa unei democraţii trainice şi a unor pieţe libere. Democraţia, statul de drept şi existenţa pieţei libere sunt precum picioarele unui scaun cu trei picioare. Este nevoie ca fiecare dintre cele trei să fie funcţionale, pentru ca întregul să fie funcţional.", a spus Gitenstein.
Al doilea motiv al interesului american într-o justiţie română funcţională, invocat de ambasador a fost siguranţa investiţiilor americane în zona. "Una dintre responsabilităţile mele în calitate de ambasador al SUA este aceea de a ajuta companiile americane să îşi desfăşoare activitatea în România. Investiţiile făcute de America în România în cadrul alianţei vestice sunt, cred eu, foarte importante pentru viitorul României. Înainte de a investi într-o ţară, companiile americane vor să se asigure că acele contracte pe care le încheie vor fi îndeplinite în mod corect, transparent şi echitabil, iar pentru acest lucru este nevoie de un sistem de instanţe şi un sistem judiciar funcţionale.", a spus Gitenstein.
Ambasadorul a mai explicat candidaţilor la o funcţie în CSM că ţara lui sprijină împreună cu SAR, Fundaţia Konrad Adenauer, Greedom House şi alte organizaţii proiectul de transparentizare a procesului alegerilor pentru CSM, prin organizarea unor dezbateri libere şi deschise.
Fără credibilitate şi integritate, sistemul de instanţe devine inutil
"CSM este <>, motiv pentru care procesul de selecţie prin intermediul căruia sunt organizate alegerile pentru CSM trebuie să respecte standarde foarte înalte. Mă refer la faptul că procesul de alegere a membrilor trebuie să fie nu doar corect, ci şi să elimine orice suspiciune de incorectitudine, fiindcă orice suspiciune va submina credibilitatea CSM şi a întregului sistem judiciar. Aşadar, alegerile CSM trebuie să îndeplinească acest standard, motiv pentru care vă amintesc - şi sper că veţi discuta acest aspect în timpul dezbaterilor - că fiecare dintre dumneavoastră, fiecare judecător din sistem şi mai ales membrii şi conducerea CSM constituie modele pentru toţi judecătorii şi procurorii din sistemul judiciar. Există un caz celebru în jurisprudenţa americană despre o decizie controversată a Curţii Supreme, din timpul mandatului preşedintelui Andrew Jackson, al cincilea sau al şaselea preşedinte al SUA şi un preşedinte extrem de direct. în urma acelei decizii controversate, preşedintele a spus: <> El a vrut să sublinieze astfel că ordinele judecătoreşti şi acţiunile judecătorilor sunt aplicate şi respectate de către public doar atunci când instituţia însăşi are credibilitate. Dumneavoastră, judecătorii, nu aveţi armată sau poliţie. Judecătorii au doar credibilitatea şi propria integritate. Dacă le pierdeţi pe acestea, sistemul de instanţe devine inutil. Aşadar, orice decizie sau acţiune a unuia dintre judecătorii români care va părea determinată de motive politice sau personale, va submina sistemele judiciar şi juridic din această ţară.", a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti. Gitenstein şi-a încheiat discursul cu două comentarii: "În primul rând, miza acestor alegeri este însuşi viitorul democraţiei şi al pieţei libere din România. În al doilea rând, ştiu că mulţi dintre dumneavoastră sunt nerăbdători să vadă o schimbare, însă este nevoie de timp şi de schimbări la nivelul sistemului de instanţe, iar eu sper că aceste dezbateri reprezintă începutul acestui proces.".
Reamintim că adunările generale privind alegerile primare pentru desemnarea candidaţilor la CSM s-au încheiat în 22 septembrie, iar contestaţiile au putut fi depuse până în 4 octombrie. Conform calendarului alegerilor, validarea proiectului listei candidaţilor şi de stabilire a formei şi a conţinutului buletinelor de vot, de către CSM, are loc în 21 octombrie 2010, iar listele cuprinzând numele judecătorilor şi procurorilor desemnaţi pentru a candida la funcţia de membru al CSM vor fi afişate la sediile tuturor instanţelor şi parchetelor. Data adunărilor generale pentru alegerea membrilor CSM este 1 noiembrie, ora 13.00, respectiv 5 noiembrie, ora 13.00, în cazul repetării acestora. În 18 decembrie, Comitetul Electoral Permanent al CSM va transmite Senatului noii membri, pentru validare, care îşi vor începe mandatele în 12 ianuarie 2011.
CSM este alcătuit, potrivit Constituţiei, din 19 membri, din care 14 magistraţi aleşi, iar trei sunt membri de drept, respectiv preşedintele instanţei supreme, ministrul Justiţiei şi procurorul general al României. Totodată, în CSM sunt doi reprezentanţi ai societăţii civile. Majoritatea mandatelor actualilor membri aleşi ai CSM - judecători şi procurori cu grad de judecătorie, tribunal, curtea de apel, instanţă supremă - expiră în decembrie 2010.